στην αλίευση από το indymedia και το cut n paste o risinggalaxy

Έμεινα άφωνος όταν είδα στο indymedia το post από την ομάδα Γραφείο Καθημερινών Ινδιάνικων Υποθέσεων οι οποίοι και μετέφρασαν τον τρίτο και τελευταίο τόμο του θρυλικού βιβλίου Ιλουμινάτοι των Robert Shea και Robert Anton Wilson


Τα δύο πρώτα μέρη του βιβλίου είχαν εκδοθεί από τις εκδόσεις Aquarius που δεν υπάρχουν πια και είναι πολύ δύσκολο να τα βρεί κανείς.

Το βιβλίο γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70 και κυκλοφόρησε το 1975.

Πρόκειται για μια ψυχεδελική φάρσα,ένα αποκρυφιστικό θρίλερ, μια παγκόσμια ιστορία βασισμένη στις συνωμοσίες μυστικών ομάδων ή όπως διαφημίστηκε τότε «Ένα παραμύθι για παρανοικούς».

Στους Ιλουμινάτους ο Γουίλσον γράφει σατιρίζοντας για όλα εκείνα τα στοιχεία τις αντικουλτούρας και τις περιρρέουσας πολιτικής ατμόσφαιρας των 50΄ς και των 60΄ς που επηρέασαν τον ίδιο αλλά και έκτοτε σχεδόν το σύνολο των διαφόρων εκφάνσεων της νεανικής υποκουλτούρας. Από τον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις σε άλλες χώρες, τις δικτατορίες και τον πόλεμο του Βιετνάμ, το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων και τις ταραχές στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο το 68, μέχρι τις θεωρίες συνωμοσίας για τον Κένεντι, τους Ελευθεροτέκτονες, το Βατικανό και τις Μαγικές Εταιρίες, τα μπλούζ και την κάντρυ, τους εργατικούς αγώνες και τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ όλοι παίρνουν την θέση τους στο έργο του Γουίλσον αλλά αυτή η θέση δεν είναι σταθερή, όλα μοιάζουν να είναι σαν τη γάτα του Σρέντιγκερ, διαστρεβλώνονται, στριφογυρίζουν σαν Σούφι κάποιας Ισλαμικής αίρεσης, αλλάζουν χρώματα και στρυφογυρίζουν σαν σε τρίπ με Μεσκαλίνη ή LSD.

O Τζόυς, ο Πόε, ο Λάβκραφτ, ο Κρόουλι, ο Βουδισμός Ζεν και η Τάντρα Γιόγκα, το Δέντρο της Ζωής της Εβραικής Καμπάλα, η Μαφία , η Κβαντομηχανική και οι γεωδαιτικοί θόλοι του Μπάκμινστερ Φούλερ, κομμουνιστές, αναρχικοί και ακροδεξιοί, Χριστιανοί και Μάγοι, Μυστικές Εταιρίες και Πολυεθνικές, οι Τεχνικές Τάντρα και τα πειράματα της CIA με lsd, ο Άλμπερτ Χόφμαν, ο Τίμοθυ Λίρυ και ο Βίλχεμ Ράιχ, η Ατλαντίδα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, τα παιχνίδια εξουσίας των πολιτικών και τα παιχνίδια των παράνομων εραστών, οι ήρωες του Μόμπυ Ντίκ, ο Γέρος του Βουνού και οι Ασσασίνοι του, οι Ναίτες και οι χίπυδες, οι πατέρες του Αμερικάνικου έθνους, οι μουσικοί της Τζάζ και οι τριπλοί πράκτορες, η βιομηχανία του θεάματος και η ένοπλες ομάδες, όλα σχηματίζουν ενα κβαντικό κολλάζ που αλλάζει κάθε φορά που νομίζεις ότι έχεις αρχίσει και κατανοείς τι συμβαίνει.

Επιστήθιος φίλος του Λίρι και του Μπάροουζ, του Άλμπερτ Χόφμαν και του Μπάκμινστερ Φούλερ, πρώην μέλος του κομμουνιστικού κόμματος HΠΑ, πρώην μέλος των Τροτσκιστών, αυτο-προσδιοριζόμενος από κάποια στιγμή και μετά ως αναρχικός της αμρικάνικης αναρχικής παράδοσης του Benjamin Tacker και του Lyssander Spooner αλλά και επίτιμο μέλος τουλάχιστον μιας μυστικής μαγικής εταιρίας(πιθανότατα μαζί με τον Μπάροουζ) που είχε σαν έργο της τη Μαγεία του Χάους.Συνιδρυτής της θρησκείας-φάρσα του Ντισκορντιανισμού μαζί με τον Μαλακλύβα τον Νεότερο-μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με τάσεις παράνοιας που εμπλέχτηκε στις ανακρίσεις για τη δολοφονία του Κένεντι- ο Γουίλσον και το έργο του επηρέασαν μετέπειτα underground μουσικά και πολιτισμικά κινήματα με αποκορύφωμα την έκρηξη της acid house και του rave. Ήταν ο Μπάροουζ που πρωτομίλησε για τον αριθμό 23 στον Γουίλσον, ο οποίος τον ενέταξε στα έργα του δημιουργώντας ένα social meme το οποίο έφτασε να γίνει ταινία του Χόλυγουντ. Ο RAW ήταν εκείνος που μέσα από τους Ιλουμινάτους απογείωσε όλες τις θεωρίες συνομωσίας κάνοντας τες μέρος της υποκουλτούρας, ξεκινώντας από τη μίξη της φαντασίας με τη πραγματικότητα μέσα σε ένα πολιτικά ψυχεδελικό πλαίσιο. Ο RAW είναι το καλύτερο αντίδοτο σε όλες της προβοκατορολογίες και τη λαγνία της συνωμοσίας που ποτίζει τους αφελείς η ακροδεξιά παγκοσμίως ενώ είναι ιδιαιτέρως διασκεδαστικό να διαβάζεις αναπαραγωγές βασικών ιδεών της φάρσας του Γουίλσον σε διάφορα «αποκαλυπτικά και έγκυρα» site ανά τον κόσμο.

Ο ίδιος έλεγε : «Θα πρέπει να βλέπετε τον κόσμο σαν μια συνωμοσία μιας μικρή ομάδας σχεδόν παντοδύναμων ανθρώπων, αυτοί οι άνθρωποι είναι εσείς και οι φίλοι σας

Το βιβλίο γράφτηκε μια περίοδο που ο Γουίλσον και η οικογένεια του ζούσαν μόνο από τα λεφτά της Πρόνοιας σε κατάσταση εξαθλίωσης. Ακολούθησε η επιτυχία του βιβλίου αλλά και οι επόμενες επιτυχίες του όπως το Cosmic Trigger το οποίο αμέσως έγινε cult όπως και σχεδόν κάθε βιβλίο του από εκεί και έπειτα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι τα βιβλία του Γουίλσον διαβάζονταν από μορφωμένους ανθρώπους και επιστήμονες αλλά πάντα τα έβρικε κανείς στα ράφια των new age βιβλίων.

O RAW  έφυγε για άλλα παράλληλα σύμπαντα το 2007. Στο Λονδίνο οργανώθηκε ένα memorial όπου συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες που επηρρεάστηκαν από το έργο του όπως ο συγγραφέας κόμικ Allan Moore(V for Vendetta, Watchmen) , οι Cold Cut , οι KLF , ο MixMaster Morris και άλλοι.

Κάπου εδώ θα σταματήσω παραθέτοντας διάφορες πηγές βίντεο (αλλά και ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του RAW το οποίο διακρίθηκε στο Sundance Festival με το soundtrack να περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Cinematic Orchestra και οι Boards of Canada) ,αλλά και τον πρόλογο των μεταφραστών της ομάδας (Γραφείον Καθημερινών Ινδιάνικων Υποθέσεων)

Σύντροφοι σας ευχαριστώ , περίμενα 13 χρόνια για αυτό το βιβλίο.

All hail Eris! Fnord!

για το βιβλίο http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1241526

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ

To (ίσως κάτι παραπάνω από) μυθιστόρημα ψυχεδελικής φαντασίας Illuminatus! (1975)των Robert Shea (1933-1994) και Robert Anton Wilson (1932-2007) αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά κείμενα του Nτισκορντιανισμού (Discordianism). Το άλλο βασικό κείμενο είναι το περίφημο Principia Discordia του Malaclypse the Younger, ένα από τα πρώτα (ίσως και το πρώτο) φανζίν στην ιστορία, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Nέα Ορλεάνη το 1965 σε πέντε αντίτυπα και στο οποίο εκτίθενται με κωμικό τρόπο οι κύριες διδασκαλίες μιας υποτιθέμενης παγκόσμιας θρησκείας του Χάους. Αν το Principia Discordia είναι το Μανιφέστο του Ντισκορντιανισμού, το τρίτομο Illuminatus! είναι το Κεφάλαιό του, ένα εξωφρενικό έπος όπου ο μυστικισμός, ο αναρχισμός, η επιστημονική φαντασία, η παράνοια, η σάτιρα, η ψυχανάλυση, η ψυχεδέλεια, το Νταντά, ο Νίτσε και το μαύρο χιούμορ ανακατεύονται σε ένα διαβολικά συνεκτικό, αιχμηρό και αυτοσαρκαζόμενο σύνολο, στην υπηρεσία της Επιχείρησης Ταρακούνημα του Νου (Operation Mindfuck).Ντισκορντιανισμός είναι, από μια οπτική γωνία, η μόνη αληθινή θρησκεία, από μια άλλη οπτική γωνία, μια καλοστημένη φάρσα και, από μια τρίτη οπτική γωνία, μαλακίες για να περνάν την ώρα τους οι χασικλήδες. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αποτελεί το αποκορύφωμα, τουλάχιστον στο θεωρητικό-φιλοσοφικό επίπεδο, εκείνου του χαρακτηριστικά αμερικανικού «ψυχεδελικού αναρχισμού» που διαποτίζει σχεδόν το σύνολο του αμερικανικού Κινήματος της δεκαετίας του 1960 και εμφανίζεται σε οργανώσεις όπως οι Yippies, οι White Panthers, οι Motherfuckers, οι Diggers και ο Συμβιωνικός Απελευθερωτικός Στρατός, σε συγγραφείς και διανοούμενους όπως ο Timothy Leary, ο W.S. Burroughs, ο J. Heller και ο H.S. Thompson και σε rock ’n’ roll μπάντες όπως οι MC5, οι Up και οι Fifty Foot Hose. Κάποιος άλλος θα μπορούσε να πει ότι οι βασικοί Ερισιανοί συγγραφείς αξιοποίησαν την παράδοση του μυστικισμού, το rock ’n’ roll και την αμερικανική ιστορία με τρόπο και με σκοπούς που θυμίζουν αρκετά (χωρίς να μπορούμε να παραβλέψουμε κάποιες θεμελιώδεις διαφορές) τη μεταστροφή των καλλιτεχνικών πρωτοποριών του 20ου αιώνα, του κλασικού μαρξισμού και της μαζικής κουλτούρας από την Καταστασιακή Διεθνή. Κατά τη γνώμη μας πρόκειται απλώς για ένα απολαυστικό λογοτεχνικό ταξίδι που δεν κρύβει σε ποια πλευρά του οδοφράγματος ανήκει, και αυτό μας αρκεί. Μέχρι τώρα κυκλοφορούσαν μεταφρασμένοι στα ελληνικά μόνο οι δύο πρώτοι τόμοι του μυθιστορήματος (Οι Ιλουμινάτοι: To Μάτι της Πυραμίδας και Οι Ιλουμινάτοι: Το Χρυσό Μήλο από τις εκδόσεις Aquarius) τους οποίους ίσως βρείτε κάπου, αν ψάξετε καλά. Αυτή η μετάφραση αναλαμβάνει να καλύψει το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα για τον τρίτο τόμο.Επειδή είναι πιθανό κάποιοι αναγνώστες να αγνοούν τους προηγούμενους τόμους, ακολουθεί μια στοιχειώδης (και ανεπαρκής) περίληψη όσων διαδραματίζονται εκεί.15 responses »

 1. Ο/Η jimko λέει:

  πολυ ενδιαφερον, μπραβο στα παιδια που το μετεφρασαν

 2. Ο/Η kixwtis λέει:

  Λιακόπουλε πάρε τα νεφελίμια μας

 3. Ο/Η Spin λέει:

  Μάνικ και κούλα αν δεν ανοίξετε το τρίτο σας μάτι δεν θα δείτε τίποτα…Και παρεπιμπτόντως νομίζω ότι οι Tool , κατά ένα περίεργο τρόπο , είναι «παιδιά» της εποχής των αναφερόμενων στο άρθρο.

 4. Ο/Η Spin λέει:

  Με κάτι τέτοιες αναρτήσεις γουσταρίζει το σύμπαν. Μπράβο στους πατριώτες έλληνες που έκαναν τη μετάφραση. Risisg αν είχαμε και άλλους πατριώτες σαν και σένα σήμερα δεν θα είχαμε το ΔΝΤ. 😀

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s