Αναδημοσιεύει από το alterthess.gr  ,   ο risinggalaxy:

***

Τρίτη 4 Οκτώβρη, 5.30μμ θα λάβει χώρα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα (επί της Σταδίου) ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Σχεδόν ταυτόχρονα θα λαμβάνει χώρα στον Ιανό της Αριστοτέλους (Θεσ/νίκη) αντίστοιχη κινητοποίηση του σωματείου στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό το σωματείο αναφέρει:

«Την Κυριακή 19/6 η εταιρία ΙΑΝΟΣ απασχόλησε είκοσι άτομα. Στη συνέχεια αρνήθηκε να πληρώσει τη νόμιμη προσαύξηση (κάτι που αποτελεί πάγια τακτική της επιχείρησης) παραβιάζοντας συνειδητά την εργατική νομοθεσία. Εξαιτίας της άρνησης της εταιρίας να τηρήσει τη νομιμότητα ο αντιπρόεδρος του κλαδικού σωματείου, Γιάννης Γκλαρνέτατζης, που είχε εργαστεί εκείνη τη μέρα απευθύνθηκε στην επιθεώρηση εργασίας. Μετά την παρέμβαση της επιθεώρησης η εταιρία κατέβαλλε μεν το νόμιμο ποσό σ’ όλους όσους εργάστηκαν τη συγκεκριμένη Κυριακή, ξεκίνησε όμως και μια επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου εργαζόμενου αλλά και του σωματείου.

Η διεύθυνση της επιχείρησης οργάνωσε δύο συναντήσεις του προσωπικού (τις οποίες έπρεπε να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά, αλλά «αυτοβούλως», όλοι) χρησιμοποιώντας πιέσεις, απειλές και ψέματα. Σ’ αυτές τις συναντήσεις ζήτησε από τους εργαζόμενους της εταιρίας να καταδικάσουν τις ενέργειες του συναδέλφου τους και να “αποκηρύξουν” το σωματείο. Παράλληλα σε απάντηση σχετικής ανακοίνωσης του σωματείου προχώρησε σε έκδοση κειμένου χρησιμοποιώντας τον ψευδή τίτλο «Γενική συνέλευση των εργαζομένων του Ιανού», δείχνοντας ότι στις προθέσεις της διοίκησης της εταιρίας είναι πιθανόν και η ίδρυση εργοδοτικού σωματείου, για να υποτάξει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους. Το κείμενο, που οι εργαζόμενοι στην εταιρία το είδαν όταν δόθηκε στη δημοσιότητα, μιλά για επιχείρηση που αποτελεί «εξαίρεση» στον ελληνικό καπιταλισμό και κατηγορεί το σωματείο για εργατοπατερισμό. Βέβαια αποφεύγει να αναφέρει το γεγονός της μη καταβολής της νόμιμης κυριακάτικης προσαύξησης, ενώ «ξεχνά» κι ότι παραμονές Χριστουγέννων του 2009 χρειάστηκε η παρέμβαση του σωματείου για να τηρήσει το κεντρικό κατάστημα της Αριστοτέλους τα νόμιμα πλαίσια ωραρίου καθώς η διεύθυνση είχε αναγγείλει ότι θα παρέμενε ανοικτό για «όσο πάει».

Η εργοδοσία όμως συνέχισε την επίθεσή της καθώς ο αντιπρόεδρος του σωματείου στις 16 Αυγούστου μετατέθηκε από το τμήμα Μελετών του κεντρικού καταστήματος (όπου εργάζονταν από τη στιγμή της πρόσληψής του στην εταιρία) στο υποκατάστημα της οδού 25ης Μαρτίου, το μικρότερο του Ιανού στη Θεσσαλονίκη, τόσο από πλευράς αριθμού υπαλλήλων όσο κι από κίνηση. Η ακολουθία των γεγονότων δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτή η μετακίνηση αποτελεί τιμωρία του συγκεκριμένου εργαζόμενου για τη συνδικαλιστική του δράση. Η εργοδοσία της εταιρίας όμως, πέρα απ’ αυτή την κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος στο εσωτερικό της επιχείρησης, προσπάθησε να το επεκτείνει και σε άλλες δύο εταιρίες ζητώντας απ’ αυτές να μην αποστέλλουν στον Ιανό (στα πλαίσια των εργασιακών καθηκόντων τους) συγκεκριμένους εργαζόμενους, μέλη του Δ.Σ. του σωματείου, επιδιώκοντας έτσι να τιμωρήσει και συνδικαλιστές που δεν εργάζονται γι’ αυτή».

ΠΗΓΗ: bookworker.wordpress.com

Advertisements

8 responses »

 1. Ο/Η Ferro λέει:

  Αυτό το σύνδρομο της στοκχολμης των εργαζομένων ποτέ δεν το καταλαβα.

  Αφού δεν σας αρέσει πάτε αλλού ρε ζώα ή κάντε κάτι δικό σας. Βέβαια δεν θα ήταν σε αυτή τη θέση ούτε θα κλαίγονταν αν είχαν λίγο τσαμπουκά αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια.

  • Ο/Η DrAluca λέει:

   Αυτογραφα υπογραφεις?
   Δεν εχω ξαναδει πιο μεστη πολιτικη τοποθετηση. Ουτε μηδενισμος, ουτε τσουβαλιασμα, ουτε ελειψη επιχειρηματων ουτε τιποτα…
   Μπραβο…Κερδιζεις τον χρυσο Καστρατο.!

   Χαμογελατε…

 2. Ο/Η simon λέει:

  Και μην ξεχνάτε τη μαύρη επέτειο σήμερα: κανας κουβάς σκατά στο Μαξίμου δεν θα ‘ταν άσχημη ιδέα…

 3. Καταγγελία ΕΣΗΕΑ

  Ο Ρ/Σ «ΣΚΑΪ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

  03 Οκτωβρίου 2011

  Η εργοδοσία του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΚΑΪ» έδειξε για μια ακόμη φορά το ανάλγητο πρόσωπό της. Βαδίζοντας στην ίδια πορεία που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες, εκδικούμενη όλους όσοι δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό για υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών μείωσης αποδοχών, έδωσε τέλος σε μια προαναγγελθείσα απόλυση.

  Η απόλυση της συναδέλφου Ορσαλίας Φυτά, ήταν «προγραμματισμένη» από τη διοίκηση να γίνει στις 24 Αυγούστου μαζί με τους συναδέλφους, Δήμητρα Κουνέλη και Κυριάκο Αργυρόπουλο, που εκπαραθυρώθηκαν τότε. Όμως, η εγκυμοσύνη της χάλασε τα σχέδια των Αλαφούζων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να την αναβάλλουν. Δυστυχώς, όμως, η συνάδελφος μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα, εξαιτίας της πίεσης που δεχόταν, απέβαλλε.

  Παρά τα 11 χρόνια προσφοράς της στο σταθμό, το ψυχικό τραύμα, που υπέστη, από το άγχος της βέβαιης πια επερχόμενης απόλυσης, την ώθησε στο να ζητήσει η ίδια την απόλυση της. Πράγμα που φυσικά δεν αρνήθηκε η εργοδοσία, σπεύδοντας να υλοποιήσει τα αρχικά σχέδιά της, επωφελούμενη του τραγικού γεγονότος.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα για τη συμπεριφορά αυτή της «αριθμοποίησης» των συναδέλφων και για τις πραγματοποιηθείσες καταχρηστικές απολύσεις. Καλεί δε τη διοίκηση του σταθμού να τις ανακαλέσει και να σταματήσει κάθε ενέργεια, που στρέφεται κατά των εργασιακών κεκτημένων των δημοσιογράφων.

  http://www.esiea.gr/gr/2arxeio/2011/10/06.htm

  • Ο/Η Ioulianos λέει:

   ΤΡΑΓΩΔΙΑ.
   Η Γυναίκα συνθλίφτηκε από την πρέσα της ιδιοκτησίας του «καθωσπρέπει» οικολόγου.

   Να υπενθυμίσω ότι η ΕΣΗΕΑ εδώ και δέκα μήνες έχει διαγράψει τον Χρήστο Παναγόπουλου διευθυντή του Αλαφούζου διότι ενεργούσε ως εκπρόσωπος της εταιρείας και αντιστρατεύτηκε κάθε αίτημα των συναδέλφων του.

   • Ο/Η Geortypanos λέει:

    και καλά έκανε. τα διευθυντικά στελέχη, εμπιστοσύνης του εργοδότη, απαγορεύεται δια νόμου να μετέχουν σε συνδικαλιστικά σωματεία

 4. Ο/Η nxen λέει:

  Πάγια πρακτική των εργοδοτών να απομονώνουν τους «ενοχλητικούς» εργαζομένους, ώστε αυτοί να μην έχουν δυνατότητα επαφής με τους συναδέλφους τους.
  Κάτι σαν την καραντίνα των antivirus.
  (Εξαιρετικό σχετικό παράδειγμα στο τέλος του βιβλίου «Εγκατεστημένος» του Ρομπέρ Λινάρ).

  Επί της ουσίας τώρα, ο Ιανός από την αρχή της δημιουργίας του – στην Αθήνα – έδειξε πού γράφει την εργατική νομοθεσία και τα εργατικά δικαιώματα.

  Ας τα βλέπουν αυτά και οι αριστεροί ή «αριστεροί» διανοούμενοι που συναγελάζονται εκεί μέσα.

 5. Ο/Η theodore λέει:

  ola kala ta lete, ke emis mazi sas.
  ala, to telefteo sholio pu ehi na kani me tin metathesi os timoria ine edelos ma edelos ahriasto ke halai oti ihate ftiaxi mehri ekini ti stigmi. apodinamoni ti thesi sas dioti dihni oti prospathite na pisete me kathe epihirima oti prokite peri enos «ekdikitikou» ergodoti.
  i metathesi se ena mikrotero katastima me ligoteri kinisi den ine timoria….mipos tote ine timorimeni ke i ipolipi pu ergazonde sto «mikro» katastima? iparhi kapio kritirio pu lei oti o ergazomenos se megalo katastima ine epivravevomenos eno o ergazomenos se mikrotero katastima ine timosoumenos?
  teties dilosis apla xefuskonun ti thesi sas ke tha kanun polus na milisun gia pediastikes mikroprepies.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s