Αναδημοσιεύει από το   ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ RIOTERS     ,    ο risinggalaxy :

 

***

H Νύχτα των οδοφραγμάτων


Την νύχτα της 6ης Οκτώβρη, η αστυνομία του San Francisco επιτέθηκε στην κατασκήνωση του Occupy SF μπροστά από το Federal Building στη γωνία των οδών Market και Drum. Μετά από μια μέρα στην οποία 800 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του San Francisco σε αλληλεγγύη με την κατάληψη της Wall Street στην Νέα Υόρκη και τις καταλήψεις παντού σ’ όλη τη χώρα, εκατοντάδες παρέμειναν στον χώρο της κατάληψης. Ωστόσο, καθώς βράδυαζε, η αστυνομία παρέδωσε ένα ένταλμα εκκένωσης στους καταληψίες αναφέροντας ότι η αστυνομία θα εισβάλει τα μεσάνυχτα μαζί με την υπηρεσία Δημοσίων Έργων, προκειμένου να αδειάσουν την πλατεία.

Γύρω στις 10μμ η αστυνομία άρχισε να συγκεντρώνεται ένα τετράγωνο μακρυά από την κατάληψη. Τα νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα και καθώς τόσο οι καταληψίες όσο και οι αστυνομικοί προετοιμάζονταν, κάπου 150 άνθρωποι μαζεύτηκαν στην κατάληψη. Μετά από μερικές ώρες αναμονής, διαλόγου, και νευρικών συζητήσεων εντός της κατάληψης, η αστυνομία τελικά έκανε την πρώτη κίνηση. Κατέβηκε στον δρόμο, οπλισμένη με κράνη και γκλομπς, συνοδεύοντας μια ομάδα οχημάτων της υπηρεσίας Δημοσίων Εργών. Περνώντας ανάμεσα απ’ τους καταληψίες και τους ζωντανούς χώρους που είχαν δημιουργήσει από το ξεκίνημα της κατάληψης, οι εργάτες της υπηρεσίας Δημοσίων Εργών αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν το ξερίζωμα κάθε αντικειμένου που σχετιζόταν με την κατάληψη, από τον χώρο. Τα φορτηγά γέμισαν γρήγορα, με την ίδια ταχύτητα που το κλίμα στην ατμόσφαιρα άρχισε να οξύνεται.

Σχεδόν αυθόρμητα ένα μεγάλο ξύλινο πλακάτ που δεν είχαν φορτώσει στα οχήματα ακόμα μεταφέρθηκε μπροστά από ένα απ’ τα φορτηγά. Αμέσως άλλοι ακολούθησαν βάζοντας τα σώματά τους αλλά και κάθε αντικείμενο που είχε μείνει στην κατασκήνωση μπροστά, περικυκλώνοντας την αστυνομία και τα φορτηγά της υπηρεσίας Δημοσίων Εργών.

Οι άνθρωποι άρπαζαν ό,τι μπορούσαν να βρουν – σκουπιδοτενεκέδες, πινακίδες, κώνους, ακόμα και τα ίδια τα μεταλλικά οδοφράγματα της αστυνομίας για να αποτρέψουν την αναχώρηση των φορτηγών, και να εμποδίσουν τις κινήσεις της αστυνομίας. Ενώ η αστυνομία προσπάθησε να περικυκλώσει και να εκφοβίσει τους καταληψίες, αυτοί γρήγορα άδραξαν την ευκαιρία, περικυκλώνοντας και φοβερίζοντας την αστυνομία. Καθώς η αστυνομία αποκλείστηκε μεταξύ φορτηγών και -πλέον- εκατοντάδων ανθρώπων στην Market street, πίσω από πανέμορφα κατασκευασμένα οδοφράγματα, επιχείρησαν τώρα να ανοίξουν τον δρόμο για να αποχωρήσουν. Αυτό δημιούργησε μια διαδοχή από μικροσυμπλοκές. Τελικά, τα φορτηγά έφυγαν και τα οδοφράγματα έμειναν περήφανα στην Market street, κάτω από τον έναστρο ουρανό της νύχτας και τα συγχυσμένα βλέμματα της αστυνομίας.

Η νύχτα αυτή ηταν μια απίστευτα δυνατή αντανάκλαση όχι μόνο του τί είμαστε σε θέση να κάνουμε, αλλά και της αύξουσας δυναμικής του κινήματος των καταλήψεων. Μόλις η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επιχείρηση-σκούπα εναντίον της κατάληψης, οι καταληψίες άρχισαν να σκέφτονται τί να κάνουν. Η συζήτηση ήταν απεγνωσμένη, αποκαρδιωμένη, και ασταθής. Αυτό προκλήθηκε άμεσα από λίγες κυρίαρχες φωνές που ασκούσαν έλεγχο επί της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε μια κατάσταση που χρειαζόταν την άμεση προσοχή μας. Καθώς η αστυνομία εισέβαλε, όλη αυτή η δειλία, η αστάθεια και η ανισότητα εξαφανίστηκαν καθώς όλοι μας συλλογικά συμμετείχαμε στη δράση που εξυπηρετούσε τις άμεσες ανάγκες της κατάστασης. Δεν υπήρχε πια καμμιά κυριαρχία στη συζήτηση, αλλά όλες οι φωνές άνθισαν στους δρόμους. Οι άνθρωποι ενώθηκαν και αρνήθηκαν να γίνουν τα θύματα της αστυνομικής βίας. Αντιθέτως, αντιστάθηκαν συλλογικά στις επιθέσεις της αστυνομίας, κάμπτοντας άμεσα την ικανότητά της να δράσει ως αστυνομία, στήνοντας οδοφράγματα. Η αντιπαράθεσή τους με την αστυνομία ήταν μια ευθεία αντανάκλαση του άμεσου στόχου τους να ανταποκριθούν στην αστυνομική καταστολή. Αυτή η πράξη αυτοάμυνας ήταν ταυτόχρονα μια επιθετική άμεση δράση που δυνάμωνε τόσο την αλληλεγγύη μεταξύ των συμμετεχόντων όσο και τη δυνατότητα ανταγωνιστικής επέκτασής της.

Αν αυτές οι καταλήψεις πρόκειται να επιβιώσουν και να εξαπλωθούν πρέπει να βρουν τρόπους να αμυνθούν απέναντι στην αστυνομία με κάθε αναγκαίο μέσο.

Η δήλωση του Occupy SF σχετικά με την απόπειρα εκκένωσης από την αστυνομία (στα αγγλικά)

Καθώς τα οδοφράγματα πολλαπλασιάζονταν σχεδόν παντού, εντός μιας ορισμένης περιμέτρου, οι δυνάμεις ασφαλείας δέχονταν ενισχύσεις από δυνάμεις που είχαν μέχρι τοποθετηθεί εκτός του Quartier Latin και κοντά στην περιοχή, που κάθε λεπτό που περνούσε καταβαλλόταν από μια ολοένα και περισσότερο εξεγερσιακή διάθεση. – Le Monde, 12-13 Μαϊου 1968

ΠηγήBay of Rage

Βλ. ακόμα Μια μαρτυρία απ’ το #OccupyWallStreet – ένας απ’ τους 700 συλληφθέντες, 3/10/2011

*** 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

“Occupy Wall Street”: Why the struggle must go beyond occupationhttp://libcom.org/library/occupy-wall-street-why-struggle-must-go-beyond-occupation

Occupied Wall Street: Some Tactical Thoughts – Malcolm Harrishttp://libcom.org/library/occupied-wall-street-some-tactical-thoughts-malcolm-harris

What chance a general strike in Manhattan?http://aljazeera.com/indepth/opinion/2011/10/2011107135115719238.html

Occupy Wall Street: The labour connectionhttp://aljazeera.com/indepth/opinion/2011/10/2011105105339846381.html

Map: #Occupy protests across Americahttp://aljazeera.com/indepth/spotlight/occupywallstreet/2011/10/201110317294664881.html

Ακόμη ένας χάρτης: http://occupywallst.org/attendees/

Πολύ ενδιαφέρον μπλογκ: http://readthenothing.wordpress.com/

αντιρατσιστική εσωτερική κριτική: http://disoccupy.wordpress.com/

περισσότερη εσωτερική κριτική του κινήματος:http://infrontandcenter.wordpress.com/

έγχρωμοι στην κατάληψη της Wall street:http://pococcupywallstreet.tumblr.com/

Anarchist Reportback and Critique from Occupy Portlandhttp://anarchistnews.org/node/15494

Antistate Analysis on the Occupation movement:http://antistatestl.wordpress.com/

Occupy everything and for everyone, radical perspective on the movement:http://globaloccupation.wordpress.com/

Advertisements

17 responses »

 1. Ο/Η brujo λέει:

  Oπου να’ναι ξαναβγαίνουμε στο δρόμο…

  • Ο/Η DrAluca λέει:


   «Τέτοια νύχτα μαγεμένη και γλυκιά,
   μας θυμίζει ένα φθινόπωρο στον Κρόνο.
   Αντε ας παίξουμε μια τελευταία πενιά,
   όπου να ‘ναι ξαναβγαίνουμε στο δρόμο.»

   Χαμογελατε…

 2. Ο/Η johndoctor λέει:

  Μπράβο ρε Αμερικάνοι
  Η φάση ειναι ότι ξυπνήσαν οι Αμερικάνοι και τα ζώα οι Έλληνες ειδικά όσοι ανήκουν στην Αριστερά ο ένας κράζει τον άλλον
  Δείτε εδώ χώσιμο σε blog του ΣΥ.ΡΙΖΑ στην ΑΝΤΑ.ΡΣΙΑ
  http://enosy.blogspot.com/2011/10/blog-post_10.html
  ΥΓ
  And masturbation goes cloud in Greece

 3. Ο/Η alexantro trollientes λέει:

  κινημα καρτουν

 4. Ο/Η rocknrollfever λέει:


  Αλλού το όνειρο,αλλού το θαύμα…ρε λέτε να ‘χούμε κίνημα στο Αμέρικα?

 5. Ο/Η lnsurrection λέει:

  Είναι 1000% βέβαιο ότι η αστυνομία στις ΗΠΑ θα κρατήσεις τελείως διαφορετική στάση απέναντι σε διαμαρτυρίες λόγο του δικαιώματος οπλοφορίας. Δεν μπορείς τόσο άνετα να το παίξεις γενίτσαρος όταν υπάρχουν πιθανότητες να έχεις ένοπλους απέναντί σου.

  Ο ειρηνιστής είναι ο ένοπλος που δε χρησιμοποιεί το όπλο του. Ο άοπλος είναι απλά φαφούτης!

  • Ο/Η mouksh λέει:

   Όταν κρατάς ένα σουβλάκι, κάποια στιγμή θα το δαγκώσεις
   Όταν κρατάς ένα όπλο..

   • Ο/Η lnsurrection λέει:

    Θα το δαγκώσεις; 😛

    Πέρα από την πλάκα, η αντιβία για μένα είναι πλήρως ηθική. Είμαστε μέσα στις γενιές που έχει φάει το χαπάκι της ειρηνικής διαμαρτυρίας/εξέγερσης. Ε δε γίνεται. Μην ξεχνάμε ότι οι καταπιεστές μόνο ειρηνικοί και άοπλοι δεν είναι.

    Και φυσικά δε θέλω να σκοτώσω κάποιον, ούτε και να σκοτωθώ. Αλλά, αν είναι να πεθαίνω σιγά σιγά, χίλιες φορές καλύτερα να το δώσουμε μια να πάει στα κομμάτια. Αν οι επιλογές που έχω είναι ή να γαμιέμαι, ή να σκοτώσω/σκοτωθώ, δε θα κάτσω να γαμιέμαι.

    • Ο/Η mouksh λέει:

     κατανοώ και συμπάσχω. αλλά άλλο πράγμα η αντιβία και άλλο πράγμα η γενικευμένη οπλοκατοχή και η οπλοχρησία που αυτή συνεπάγεται.. θα τρέχουμε μετά να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα

    • Ο/Η lnsurrection λέει:

     Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιτίθεσαι στην οπλοκατοχή εκ μέρους του λαού. Πιστεύεις ότι τα βλαμμένα με τα χακί/μπλε είναι καλύτεροι να έχουν όπλα παρά εγώ κι εσύ;

     Λάθος.

  • Ο/Η kixwtis λέει:

   Ωραίο σχόλιο Insurrection.
   Γενικά με τη μαζική οπλοφορία αν οι αμερικάνοι ξεσηκωθούν την επανάσταση την έχουν στο τσεπάκι.

   • Ο/Η lnsurrection λέει:

    Μα γι αυτό είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s