Αναδημοσίευση από  athensindymedia , 

του κειμένου της Πρωτοβουλίας Οικοδόμων:

***

Από τις 7 έως τις 11 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Σε αυτές ψήφισαν μόλις 2953 οικοδόμοι (από 8400 το 2008). Η παράταξη του “Πανοικοδομικού” (ΠΑΜΕ) έλαβε 2890 ψήφους για την κεντρική διοίκηση και 21 έδρες, η “Πρωτοβουλία Οικοδόμων” 37 ψήφους και καμία έδρα. Βρέθηκαν επίσης 27 άκυρα ψηφοδέλτια, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν “ενωτικά”, ήταν δηλαδή φάκελοι που περιείχαν και τα δύο ψηφοδέλτια.

Για άλλη μια φορά “χάθηκαν” ψηφοδέλτιά μας τουλάχιστον στα παραρτήματα του Περιστερίου, του Γαλατσίου, στο Αιγάλεω και κυρίως στο εργοτάξιο της Παιανίας. Τα μαγειρέματα του μηχανισμού πάνω από τις κάλπες έχουν καταντήσει πλέον γραφικά και δεν φοβίζουν. Το πρόβλημα είναι ότι διώχνουν τον κόσμο…

Η συμμετοχή των οικοδόμων στις αρχαιρεσίες ήταν τουλάχιστον απογοητευτική, και σηματοδοτεί την συρρίκνωση του συνδικαλιστικού οργάνου του οικοδομικού κινήματος. Η αδιαφορία των συναδέλφων για τις εκλογές, αποτελεί φυσική συνέχεια της άρνησης συμμετοχής σε όλες τις διαδικασίες του συνδικάτου δείχνει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου και την πλατιά βάση των εργαζομένων στις κατασκευές.

Στην κατακόρυφη πτώση επέδρασε και η αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, ( πολλοί συνάδελφοι επίσης έχουν αλλάξει δουλειά ή έχουν μεταναστεύσει), σε συνδιασμό με την αδυναμία ανάπτυξης της πάλης κατά της ανεργίας και για την υπεράσπιση των άνεργων οικοδόμων

Ο κατήφορος για το συνδικάτο οικοδόμων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και η εξέλιξη ήταν προβλέψιμη. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες τις οποίες και έχουμε επισημάνει ως “Πρωτοβουλία”. Ευθύνες ως προς τους στόχους, την πολιτική τη σύνθεση και τις δομές του συνδικάτου. Η πολιτική και η λογική της πλεοψηφίας στο συνδικάτο, δηλαδή του ΠΑΜΕ, που για χρόνια υποτιμούσε τη σημασία και αναγκαιότητα των άμεσων κατακτήσεων και διεκδικήσεων αποδείχτηκε αδιέξοδη και καταστροφική.

Η κυριαρχία των μικροαστικών στρωμάτων και των αιτημάτων τους, η γραφειοκρατικοποίηση και ο εκφυλισμός των λειτουργιών, η έλειψη μετώπων πάλης, αγώνων και στόχων, η περιχαράκωση στα στενά κομματικά όρια και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, αλλά και η έλειψη εσωτερικής εργατικής δημοκρατίας, ο χαρακτηρισμός κάθε διαφορετικής φωνής ως εχθρού, αποτελούν τροχοπέδη και βασικά αίτια την απονεύρωσης και του τέλματος στο συνδικάτο. Το συνδικάτο έχει από καιρό απομαζικοποιηθεί, ο οικοδόμος έχει πάψει να το εμπιστεύεται ή ακόμα χειρότερα δεν το έμαθε ποτέ, αν πρόκειται κυρίως για μετανάστες συναδέλφους.

Η μείωση της συμμετοχής είναι ανησυχητική όχι μόνο για το κίνημα στον κατασκευστικό κλάδο, αλλά ευρύτερα και είναι απαραίτητη η ριζική ανασυγκρότηση.

Η ήττα είναι συνολική και βαραίνει ξεκάθαρα τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που κυριαρχούν στην ηγεσία. Βαραίνει όμως και την Πρωτοβουλία Οικοδόμων, τη μόνη ταξική δύναμη αυτή τη στιγμή στο συνδικάτο. Η Πρωτοβουλία έχασε αρκετές από τις δυνάμεις της (πέρα από το σύνηθες ψαλίδισμα). Συνάδελφοι που βρέθηκαν δίπλα στην Πρωτοβουλία το προηγούμενο διάστημα ή ήρθαν σε επαφή με μας το τελευταίο διάστημα δεν αποφάισαν να πάρουν μέρος στις εκλογές. Δεν καταφέραμε να συνδεθούμε όσο θα έπρεπε με άνεργουε οικοδόμους, δεν καταφέραμε να βοηθήσουμε στο άνοιγμα μετώπων στους χώρους δουλειάς. Η Πρωτοβουλία γνωρίζει και επεξεργάζεται τα λάθη και τις αδυναμίες της και θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην επανασυγκρότηση των διαδικασιών του συνδικαλιστικού οργάνου των οικοδόμων.

Ένα σχόλιο »

  1. Ο/Η ΗΠΣΤΓ λέει:

    Οι πρωτοβουλίες, όπως και οι συσπειρώσεις παλιότερα, δεν έχουν μεγάλη ανταπόκριση, δυστυχώς…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s