Αναδημοσιεύω και μεταφράζω από το site του Αμερικάνικου τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας :

***

Ο Γκάρυ Ντρίνκαρντ παρέμεινε καταδικασμένος σε θάνατο για 6 χρόνια σε φυλακή της Αλαμπάμα, προτού του δοθεί χάρη.Φωτογραφία:Τζον Λάνγκλευ

Όσο πλησιάζουμε το τέλος της χρονιάς, έχει έρθει η ώρα των ετήσιων αναφορών. Για τις θανατικές καταδίκες αυτό σημαίνει την ετήσια αναφορά από το Κέντρο Πληροφόρησης για τις Θανατικές Καταδίκες ,  όπως και την αναφορά για το τέλος του χρόνου, από τη Συμμαχία του Τέξας για την Κατάργηση των θανατικών Ποινών. Και οι δύο αναφορές δείχνουν ότι το 2011 οι τάσεις μείωσης, που παρατηρούνται για αρκετά χρόνια τώρα, συνεχίστηκαν ή ακόμα και επιταχύνθηκαν.

Το Τέξας είχε το χαμηλότερο αριθμό εκτελέσεων (13) από το 1996. Σε εθνικό επίπεδο, οι 43 εκτελέσεις που έγιναν αντιπροσωπεύουν το ήμιση του αριθμού των εκτελέσεων που σημειώθηκαν το έτος 2000, και οι θανατικές καταδίκες μειώθηκαν αρκετά κάτω από τις 100 για πρώτη φορά από το 1976  -έτος που οι θανατικές καταδίκες επανακαθιερώθηκαν….

Οι θανατικές καταδίκες παρέμειναν σε ιστορικό χαμηλό και στο Τέξας, με μόνο 8 καταδίκες εις θάνατο. Ανησυχητικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι παρά τη μείωση των καταδικών σε θάνατο στο Τέξας, οι φυλετικές ανισότητες έχουν γίνει πιο εμφανείς: το 72 τις εκατό (72%) επί του συνόλου των θανατικών καταδικών στο Τέξας τα τελευταία πέντε χρόνια (συμπεριλαμβανομένων των 6 από τις 8 για το 2011) έχουν επιβληθεί σε έγχρωμους.

Η φετινή κατάργηση τους στην πολιτεία του Ιλλινόις, το προσωρινό πάγωμα των εκτελέσεων των ποινών(δικαιοστάσιο) στην πολιτεία του Όρεγκον, ακόμα και η αργή -αν και άνιση- μείωση στο Τέξας, όλα δείχνουν μια αυξανόμενη τάση αποκήρυξης της θανατικής ποινής. Η άνευ προηγουμένου αντίδραση στην εκτέλεση, στην πολιτεία της Τζώρτζια, του Τρόυ Ντέιβις (ενός από τους 100 σημαντικούς ανθρώπους για το 2011, σύμφωνα με το περιοδικό Time) , δεν είναι μόνο αποτέλεσμα αυτής της τάσης, αλλά και ένα σημάδι ότι στα χρόνια που έρχονται θα γίνει εντονότερη.

Από τις 78 εκτελέσεις που έγιναν φέτος, μόνο μία έλαβε μέρος στην πολιτεία της Τζώρτζια.

***

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s