Μεταφέρω και μεταφράζω το δημοσίευμα του indypendent ( με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου ),που από όσο έχω καταλάβει, έχει αναστατώσει τους επιστήμονες που ασχολούνται με τους ωκεανούς και την κλιματική αλλαγή :

*** 

Δραματική και πρωτοφανής είναι η παρουσία μεγάλων φυσαλίδων μεθανίου – ενός αέριου του θερμοκηπίου 20 φορές πιο ισχυρού από το διοξείδιο του άνθρακα – που παρατηρείται από επιστήμονες που διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες στη περιοχή.

 Η κλίμακα και η ένταση της απελευθέρωσης μεθανίου έχει αφήσει έκπληκτο τον επικεφαλής της Ρωσικής ομάδας που τοπογραφεί τον βυθό της Ανατολικής Σιβηρικής Αρκτικής υφαλοκρηπίδας, της Βόρειας Ρωσίας, για σχεδόν 20 χρόνια.

 Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον Independed, ο Δρ. Ίγκορ Σεμιλέτοφ, του παραρτήματος Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει μάρτυρας της κλίμακας και της δύναμης του μεθανίου που απελευθερώνεται κάτω από τον βυθό της Ανταρκτικής.   ….

 «Προηγουμένως βρίσκαμε δομές σαν δαυλούς οι οποίες ήταν μόνο μερικών δεκάδων μέτρων σε διάμετρο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρήκαμε συνεχείς, δυνατές και εντυπωσιακές δομές, με διάμετρο πάνω από 1000 μέτρα. Είναι εκπληκτικό.» δήλωσε ο Σεμιλέτοφ. «Εντυπωσιάστηκα από την τρομερή κλίμακα και την υψηλή πυκνότητα των φυσαλίδων. Σε μια σχετικά μικρή περιοχή βρήκαμε πάνω από 100 αλλά, σε μια ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει να υπάρχουν χιλιάδες.»

 Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι μεθανίου παγιδευμένοι κάτω από το Αρκτικό μόνιμο στρώμα πάγου, το οποίο εκτείνεται από την ηπειρωτική γη μέχρι το βυθό-της σχετικά ρηχής θάλασσας- της Ανατολικής Σιβηρικής υφαλοκρηπίδας.

 Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους είναι, ότι με την εξαφάνιση του αρκτικού θαλάσσιου πάγου το καλοκαίρι και την απότομη αύξηση των θερμοκρασιών στην περιοχή, που ήδη λιώνουν το Σιβηρικό μόνιμο στρώμα πάγου, το παγιδευμένο μεθάνιο θα μπορούσε ξαφνικά να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα και να οδηγήσει σε απότομη και σοβαρή κλιματική αλλαγή.

 Η ομάδα του δρ. Σεμιλέτοφ εξέδωσε μια εργασία το 2010, εκτιμώντας ότι οι εκπομπές μεθανίου από αυτή τη περιοχή ανέρχονται σε περίπου 8 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, αλλά τα ευρήματα της τελευταίας αποστολής δείχνουν ότι αυτή είναι μια σημαντική υποτίμηση του φαινομένου.

 Το περασμένο καλοκαίρι, το Ρωσικό σκάφος ερευνών «Ακαδημαϊκός Λαυρέντιεφ» διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα σε μια έκταση, περίπου, 10.000 μιλίων θάλασσας στα ανοικτά της Σιβηρικής ακτής. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν στη περιοχή τέσσερα όργανα υψηλής ευαισθησίας, και σεισμικής και ηχητικής, για να παρακολουθήσουν τις «πηγές» -ή λοφία- φυσαλίδων μεθανίου, να αναδύονται στην επιφάνεια της θάλασσας από κάτω από τον πυθμένα.

 «Σε μια πολύ μικρή περιοχή, λιγότερο από 10.000 μίλια τετραγωνικά μίλια, μετρήσαμε περισσότερες από 100 πηγές, ή δομές σαν δαυλούς, να αφρίζουν μέσα από το νερό και να διοχετεύονται κατευθείαν στην ατμόσφαιρα από το βυθό», δήλωσε ο Σεμιλέτοφ. «Εξετάσαμε περίπου 115 στατικά σημεία και ανακαλύψαμε πεδία μεθανίου φανταστικής κλίμακας -σε κλίμακα, σκέφτομαι, που δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί. Κάποιες ροές ήταν ένα χιλιόμετρο ή και περισσότερο φαρδιές και οι εκπομπές πήγαιναν κατευθείαν στην ατμόσφαιρα. Η πυκνότητα ήταν εκατοντάδες φορές υψηλότερη από το κανονικό.

 Ο δρ. Σεμιλέτοφ ανακοίνωσε τα ευρήματα του για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s