Αναδημοσιεύω και μεταφράζω από το RAWSTORY.COM , με ημερομηνία 09-01-12.

Να σημειώσω την εκτίμηση πως όταν ο υπουργός των Αμερικάνων αναφέρεται σε «πυρηνική δυνατότητα» αφήνει ανοιχτό το παραθυράκι για την έναρξη πολέμου όχι με βάση το αν το Ιράν έχει πυρηνικά όπλα αλλά αν έχει «πυρηνική δυνατότητα». Ο Όργουελ θα ήταν περήφανος.

***

Ο Αμερικάνος υπουργός άμυνας Λίον Πανέτα, άφησε να του ξεφύγει την Κυριακή, το μεγάλο μυστικό που τα γεράκια της Ουάσιγκτον δεν θέλουν να γίνει ευρέως γνωστό: Το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

Εμφανιζόμενος στην εκπομπή του CBS «Αντιμετωπίζοντας το Έθνος» τη Κυριακή (8 Ιανουαρίου) , ο Πανέτα παραδέχτηκε ότι παρά την όλη ρητορική, το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει τη δυνατότητα να διασπά άτομα με όπλα, λέγοντας αντιθέτως ότι επιδιώκει «μια πυρηνική δυνατότητα.»

Αυτή η «δυνατότητα» ευθυγραμμίζεται με αυτό που δήλωνε για χρόνια το Ιράν: ότι αναπτύσσει εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας και όχι πυρηνικά όπλα. …

«Νομίζω ότι η πίεση με κυρώσεις, η διπλωματικές πιέσεις από παντού, από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, δουλεύει ώστε να ασκηθεί πίεση επάνω τους», εξήγησε ο Πανέτα την Κυριακή. «Το να τους δώσεις να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ότι κάνουν. Προσπαθούν να αναπτύξουν ένα πυρηνικό όπλο; Όχι. Αλλά ξέρουμε ότι προσπαθούν να αναπτύξουν μια πυρηνική δυνατότητα και αυτό είναι που μας προβληματίζει. Και η κόκκινη γραμμή που έχουμε βάλει με το Ιράν είναι να μην αναπτυχθεί ένα πυρηνικό όπλο. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή για εμάς.»

Οι Ρεπουμπλικάνοι χτυπούσαν τα τύμπανα του πολέμου τις πρόσφατες εβδομάδες καθώς οι εντάσεις με το Ιράν κλιμακώθηκαν στον Ιρανικό Κόλπο. Το Ιράν απείλησε να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, μια στρατηγικής σημασίας δίοδο μεταφοράς για την διεθνή βιομηχανία, αν τα πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών επέστρεφαν για να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες του.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στα Στενά του Ορμούζ τις προσεχείς εβδομάδες όπως επίσης υπήρξαν και προηγούμενες ασκήσεις στις οποίες οι Ιρανοί δοκίμασαν πυραυλικά συστήματα που είναι σχεδιασμένα να βυθίζουν πλοία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα συμφώνησε πρόσφατα να ανανεώσει τις κυρώσεις στο Ιράν στοχεύοντας στην κεντρική τράπεζα της χώρας, ελπίζοντας να καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέταζε καινούργιες κυρώσεις, και οι λεπτομέρειες αναμένονται αργότερα τον Ιανουάριο. Επίσης, τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν κυρώσεις στο Ιράν επανειλημμένα για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Τι Ιράν δήλωσε πρόσφατα πως δημιούργησε την πρώτη ράβδο πυρηνικού καυσίμου της χώρας, φτιαγμένη από ουράνιο εγχώριας προέλευσης εμπλουτισμένο στις δικές τους εγκαταστάσεις.

Ο εμπλουτισμός πυρηνικού καυσίμου είναι πολύ διαφορετικός από τον εμπλουτισμό όπλων. Οι περισσότεροι εμπορικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο είναι μεταξύ 3 και 5 τις εκατό εμπλουτισμένο. Το ουράνιο επιπέδου οπλικών συστημάτων πρέπει να εμπλουτιστεί σε ποσοστό 85 τις εκατό, κατά προσέγγιση,  ή και περισσότερο από ένα βασικό ραδιενεργό ισότοπο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ατομική βόμβα.

***

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s