Δημοσιεύω και μεταφράζω μέρη του ρεπορτάζ του GUARDIAN.

Πέρα από τη όποια εκμετάλλευση του θανάτου από την μηχανή προπαγάνδας της Δύσης, είτε πρόκειται για ιστολόγους είτε για Μ.Μ.Ε., παραμένει το γεγονός πως ένας άνθρωπος πέθανε έγκλειστος από απεργία πείνας στις φυλακές του «λαικού», «σοσιαλιστικού Κράτους» της Κούβας. Για μια ακόμα φορά θα παλέψουν πάνω από το πτώμα δύο μηχανισμοί επιβολής και κυριαρχίας, οι οποίοι ως τέτοιοι θέλουν να συνεχίσουν να έχουν το μονοπώλιο στην άσκηση βίας και άρα  την νομή της εξουσίας. Είτε καπιταλιστικό είτε «σοσιαλιστικό» το Κράτος αυτό είναι. Και οι μηχανισμοί του αλέθουν ανθρώπους.

***

O 31χρονος φυλακισμένος αντιφρονών, Γουιλάρ Βιλλάρ Μεντόζα, πέθανε στην ανατολική Κούβα από τις επιπτώσεις της απεργίας πείνας -διάρκειας 56 ημερών- διεξήγαγε. Οι σύντροφοι του ακτιβιστές πιστεύουν ότι ο θάνατος προήλθε επίσης από κακομεταχείριση του στις φυλακές από την Κουβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. …

Ο Βιλλάρ ξεκίνησε την απεργία πείνας σύντομα αφού συνελήφθη τον Νοέμβριο, δικάστηκε και καταδικαστικέ σε φυλάκιση 4 χρόνων για εγκλήματα που περιλαμβάνουν την ανυπακοή, την αντίσταση και εγκλήματα κατά του Κράτους, δήλωσε ο Ελιζάρντο Σάντσεζ, της Eπιτροπής για τα Κουβανικά Ανθρώπινα Δικαιώματα. …

[…] Η Κούβα είχε τραβήξει την διεθνή προσοχή όταν ένας άλλος φυλακισμένος αντικεθεστωτικός, ο Ορλάντο Ζαπάτα Ταμάγιο, πέθανε το Φεβρουάριο του 2010 μετά από απεργία πείνας 85 ημερών.

Ο Κουβανός πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, είχε δηλώσει πως ο Ζαπάτα ήταν ένας κοινός εγκληματίας, αλλά ο θάνατος του πιστεύται ότι συνείσφερε στην απόφαση του Κάστρο, το καλοκαίρι του 2010, να απελευθερώσει 130 πολιτικούς κρατούμενους σε μια συμφωνία στην οποία μεσολάβησε η Καθολική Εκκλησία.

Ο Ζαπάτα είχε χαρακτηρισθεί ως «αντιρρησίας συνείδησης» από τη Διεθνή Αμνηστία αλλά η υπόθεση του Βιλλάρ τράβηξε λίγη προσοχή.

Η Κουβανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμα τον θάνατο του Βιλλάρ αλλά ο μπλόγκερ Yohandry  ,  ο οποίος είναι υποστηρικτής της κυβέρνησης, ανακοίνωσε πως «ο εγκληματίας Γουιλάρ Βιλλάρ Μεντόζα πέθανε».

Προέβλεψε ότι ο θάνατος θα γίνει αφορμή για κριτική προς την Κούβα από τους αντιπάλους της Κουβανικής κυβέρνησης στην Αμερική.

«Τα όρνεα ξεκίνησαν να φτάνουν. Ακόμα μια καμπάνια ενάντια στην Κούβα ξεκινάει», έγραψε.

Ο αντικαθεστωτικός μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσεζ μετέδωσε στο twitter τα νέα του θανάτου του Βιλλάρ και ρώτησε: » Πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν, πόσοι; »

***

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s