Εχθές το βράδυ έμαθα τα νέα. Ακόμα μια περίπτωση βασανισμού-βιασμού, αυτή τη φορά από την Ορεστιάδα. Μια νεαρή δασκάλα απειλήθηκε, ξεγυμνώθηκε και βασανίσθηκε από άντρες, μάτσο, περήφανους Έλληνες, της ασφάλειας. Λίγο πριν είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση ενάντια στο τοίχος του αίσχους που ο τρισμέγιστος Παπουτσής ξεκινάει να χτίζει στον Έβρο.

Για όποιον δεν είναι τουρίστας της πραγματικότητας(όπως θα έλεγε και ένας φίλος) το περιστατικό αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο. Όσοι βρισκόμαστε με κάθε ευκαιρία στο δρόμο για τις ανάγκες του αντικαπιταλιστικού κινήματος βιώνουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει κρατικές υπηρεσίες, βασανισμοί και εκφοβισμοί.

Γιατί όμως από το 1999 τα περιστατικά έχουν αρχίσει και ξεφεύγουν από τα «συνήθη» πλαίσια της καταστολής των πολιτικών αντιφρονούντων; Μήπως γιατί από τότε ήρθε στην Ελλάδα για να εκπαιδεύσει τις καινούργιες φουρνιές ανθρωποφυλάκων το FBI, με πρόσχημα τη μπίζνα της ασφάλειας των ολυμπιακών; Γιατί άραγε οι μέθοδοι και οι πρακτικές των ανθρωποφυλάκων θυμίζουν όλο και περισσότερο τις πρακτικές του εγχειρίδιου της CIA από τη δεκαετία του ΄70 για τους βασανισμούς; H Ναόμι Κλάιν στο κλασικό πλέον «Δόγμα του Σοκ» εξηγεί την ιστορία των βασανισμών της CIA, αλλά και την εξαγωγή τους σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εξηγεί επίσης το πολιτικό σκεπτικό πίσω από αυτή την εκστρατεία του φόβου, και το οικονομικό σκεπτικό πίσω από το πολιτικό. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τη θέληση επιβολής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του ΔΝΤ ανά τον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και  εξαφανίστηκαν, αριστεροί, αναρχικοί και δημοκράτες, από τις ορδές της καπιταλιστικής καταστολής.

Τώρα όμως έχουμε 2012. Κανονικά ο κόσμος «προχώρησε». Όχι. Ο κόσμος προχώρησε μόνο προς την κατεύθυνσης της πλήρους απαξίωσης των όποιων δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου, της ίδιας της ζωής, στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης των καπιταλιστών και της αναπαραγωγής της πλέον βάρβαρης εκδοχής του καπιταλισμού: Νεοφιλελευθερισμός.

Αυτά που ζούμε όλο και πιο έντονα, δηλαδή τα ξεγυμνώματα ανθρώπων στο δρόμο και τα τμήματα, τα βρισίδια, τους βασανισμούς, τη κατασκευή ενόχων και τα χημικά, δεν είναι τίποτα άλλο από την επιβολή των καπιταλιστικών οικονομικών πολιτικών στις πλάτες μας, καλυμένες με το μανδύα του έθνους, του κράτους, της νομιμότητας και της πατρίδας.

Τα ενεργούμενα του πολιτικού και οικονομικού συστήματος που καταρρέει, οι ασφαλίτες, οι ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ, τα ΜΑΤ και γιατί όχι αργότερα οι λοχαγοί, τα ΟΥΚ και οι στρατηγοί, βάζουν τον καλύτερο τους εαυτό για να διατηρήσουν τη συννοχή όχι της κοινωνίας αλλά των μηχανισμών αναπαραγωγής της αδικίας.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Όποιος ξεγυμνώνει γυναίκες σε τμήματα, όποιος βασανίζει 13χρονες κοπελίτσες-όπως έγiνε το Δεκέμβρη του ’08 στη Λάρισα- το κάνει γιατί αισθάνεται ότι δεν τον ακουμπά κανένας από τους «κάτω» και γιατί αντιλαμβάνεται ότι τον χρειάζονται «οι από επάνω». Αν προσθέσουμε σε αυτό και τα όποια ιδεολογήματα περί πατρίδας, έθνους κ.τ.λ., μπορεί να κουβαλά ο καθένας στο κεφάλι του, τότε το μείγμα που δημιουργείται είναι πολύ εύκολο να το εξηγήσει κανείς με όρους κοινωνικούς πολιτικούς αλλά και ψυχιατρικούς.

Το πρόβλημα μας είναι αυτή τη στιγμή ότι -όπως έγινε και σε πάμπολες χώρες-μπανανίες ανά τον κόσμο- η αστυνομία και τα παρακρατικά γραφεία της όπως η Χρυσή Αυγή, παράγουν πολιτική.

Ναι, παράγουν πολιτική. Όταν είναι εκατοντάδες τα περιστατικά από τσαμπουκάδες μπάτσων σε πιτσιρικάδες σε αφισοκολλήσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις όπου αυτά που λέγονται δεν έχουν να κάνουν με κάποια στρεβλή ιδέα περί απονομής δικαιοσύνης αλλά με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις ακροδεξιάς κατεύθυνσης, τότε μιλάμε για παραγωγή πολιτικής από την αστυνομία.

«Μας τα πρήξατε με το Ιντυμήντια», «οι φίλοι σας οι μετανάστες», «είναι αναρχικός τσακίστε τον», οι τσαμπουκάδες στα γραφεία της νεολαίας Συνασπισμού με συνθήματα υπέρ του φασίστα Γεωργιάδη, τα σύμβολα των ΕΣ-ΕΣ και φασιστικών οργανώσεων στα κράνη, η αναπαραγωγή ρατσιστικών ιδεολογημάτων όπως το «ανώτερο dna του Έλληνα», η κατασκευή ενόχων ακόμα και αν αυτοί φορούν πιτζάμες… όλα αυτά είναι άσκηση πολιτικής από την αστυνομία. Τόσο απλά.

Είναι το τελευταίο στάδιο σε μια μακρά πορεία εκφυλισμού της όποιας δημοκρατίας υπήρχε σε αυτή τη χώρα και η αντικατάσταση της από το πραγματικό πρόσωπο της «δημοκρατικής αστυνομίας». Δηλαδή από το πρόσωπο μιας συντεχνίας γραφειοκρατών της βίας, της καταστολής και της καταμέτρησης, και των υφιστάμενων τους στο δρόμο, μιας μάζας χουλιγκάνων, ακροδεξιών, ψυχασθενών και κάποιων δειλών που προτιμούν να παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια σε πλήθος μέσα στις πόλεις, παρά να παραιτηθούν και να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους.

Όσο τα πράγματα θα γίνονται και πιο δύσκολα από οικονομικής πλευράς, όσο η οργή θα μεγαλώνει, τόσο το σκηνικό του τρόμου θα στήνεται για διατηρηθεί η ¨κοινωνική ειρήνη» που τόσο πολύ χρειάζονται οι εγχώριοι αλλά και οι ξένοι καπιταλιστές.

Ας ελπίσουμε πως στα επόμενα σκηνικά αλλαγής εξουσίας , όταν θα υπάρχει το σχετικό κενό, δεν θα μας εμφανιστεί ο επόμενος εθνοσωτήρας στρατηγός μαζί με τους ακροδεξιούς των ΟΥΚ, τα ΜΑΤ, τη ΔΕΛΤΑ και τους ασφαλίτες με τους νεοναζί σε ρόλο αγανακτισμένων με πιστόλια στο χέρι. Έχω μεγάλη φαντασία; Η απλά το έργο είναι χιλιοπαιγμένο;

risinggalaxy 

Advertisements

11 responses »

 1. Ο/Η skaroubis λέει:

  Reblogged this on skaroubis.

 2. […] Συνέχεια σχολίου: Το θράσος των μπάτσων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ποιος από εμάς δεν έχει γίνει μάρτυρας της (παρα)κρατικής αυθαιρεσίας των ανικανοποίητων οικονομικά, κοινωνικά, και σεξουαλικά υποκειμένων που καλούνται να “υπηρετούν την τάξη”; Για ένα εκτενές σχόλιο πάνω στο περιστατικό, που μας γλιτώνει από τον κόπο να το κάνουμε εμείς: risinggalaxy […]

 3. […] Συνέχεια σχολίου: Το θράσος των μπάτσων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ποιος από εμάς δεν έχει γίνει μάρτυρας της (παρα)κρατικής αυθαιρεσίας των ανικανοποίητων οικονομικά, κοινωνικά, και σεξουαλικά υποκειμένων που καλούνται να “υπηρετούν την τάξη”? Για ένα εκτενές σχόλιο πάνω στο περιστατικό, που μας γλιτώνει από τον κόπο να το κάνουμε εμείς: risinggalaxy […]

 4. Ο/Η soilis λέει:

  η κατασταση μοιαζει ολοενα και πιο πολυ με λατινικη αμερικη…..αστυνομικο κρατος,βασανισμοι,σιωπη στα μηντια,δικτατορισκοι κυβερνητες μη εκλεγμενοι,αντε να δουμε αν και η αντιδραση θα ειναι παρομοια με της λατινικης αμερικης….αν και ακομα και εκει το χασανε τελικα το αγωνα…η οχι?

 5. […] Συνέχεια σχολίου: Το θράσος των μπάτσων έχει ξεπεράσει κάθε όριο.Ποιος από εμάς δεν έχει γίνει μάρτυρας της (παρα)κρατικής αυθαιρεσίας των ανικανοποίητων οικονομικά,κοινωνικά και σεξουαλικά υποκειμένων που καλούνται να “υπηρετούν την τάξη”?.Για ένα εκτενές σχόλιο πάνω στο περιστατικό, που μας γλιτώνει από τον κόπο να το κάνουμε εμείς : risinggalaxy […]

 6. […] Σχόλιο Eagainst:  Τα Νέα, που με μεγάλη χαρά αφιέρωσαν όλο αυτό στην Χρυσή Αυγή, αφιέρωσε λιγότερο από 100 λέξεις στο παραπάνω σοκαριστικό περιστατικό. Ορεστιάδα: Εξευτελιστική συμπεριφορά από αστυνομικούς κατήγγειλε καθηγήτρια Εξευτελιστική συμπεριφορά από αστυνομικούς στην Ορεστιάδα καταγγέλλει ότι υπέστη καθηγήτρια στο γυμνάσιο της πόλης, η οποία συμμετείχε την περασμένη Δευτέρα στην ομάδα που διαδήλωσε στη Νέα Βύσσα εναντίον της κατασκευής του φράχτη στη συνοριακή γραμμή. Οπως καταγγέλλει, κάτω από το σπίτι της την περίμεναν τέσσερις αστυνομικοί με πολιτικά, οι οποίοι την επιβίβασαν με τη βία σε περιπολικό και τη μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. «Με χτύπησαν, με έβριζαν και μου φώναζαν. Με ρωτούσαν “ποιος σε έστειλε εδώ;” και μου είπαν ότι μετά τη διαμαρτυρία στη Βύσσα θα με διώξουν από το σχολείο» δήλωσε στα «ΝΕΑ». Η ίδια ισχυρίζεται ότι στο τμήμα την ξεγύμνωσαν για να της κάνουν σωματικό έλεγχο, ενώ έπειτα από δύο ώρες την άφησαν ελεύθερη χωρίς να σχηματιστεί καμία δικογραφία εις βάρος της. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η τοπική ΕΛΜΕ, ενώ έως χθες δεν είχε υποβληθεί μήνυση εναντίον των αστυνομικών. (Πηγή: Τα Νέα) Συνέχεια σχολίου: Το θράσος των μπάτσων έχει ξεπεράσει κάθε όριο.Ποιος από εμάς δεν έχει γίνει μάρτυρας της (παρα)κρατικής αυθαιρεσίας των ανικανοποίητων οικονομικά,κοινωνικά και σεξουαλικά υποκειμένων που καλούνται να “υπηρετούν την τάξη”?.Για ένα εκτενές σχόλιο πάνω στο περιστατικό, που μας γλιτώνει από τον κόπο να το κάνουμε εμείς : risinggalaxy […]

 7. […] που μας γλιτώνει από τον κόπο να το κάνουμε εμείς : risinggalaxy […]

 8. […] που μας γλιτώνει από τον κόπο να το κάνουμε εμείς : risinggalaxy […]

 9. Ο/Η stratos λέει:

  Δεν πιστεύω ο,τι ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει. Ο ίδιος κύκλος χιλιάδες χρόνια τώρα, οι ίδιες αυταπάτες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ο,τι πρέπει να πάψουμε να παλεύουμε.

 10. Ο/Η Αλλόφιλος λέει:

  «Ας ελπίσουμε πως στα επόμενα σκηνικά αλλαγής εξουσίας , όταν θα υπάρχει το σχετικό κενό, δεν θα μας εμφανιστεί ο επόμενος εθνοσωτήρας στρατηγός μαζί με τους ακροδεξιούς των ΟΥΚ, τα ΜΑΤ, τη ΔΕΛΤΑ και τους ασφαλίτες με τους νεοναζί σε ρόλο αγανακτισμένων με πιστόλια στο χέρι.»

  Εννοείς τους ίδιους «αγανακτισμένους» τους οποίους γλείφατε όλοι το καλοκαίρι; Τότε δεν τα έβλεπες τα ναζιστικά σύμβολα και συνθήματα; Λίγο αργά δεν ξύπνησες;

  • Ο/Η risinggalaxy λέει:

   Βιάστηκες να σχολιάσεις. Η λέξη αγανακτισμένοι χρησιμοποιήθηκε με την παλιά έννοια της από τα χρόνια της δικτατορίας, δεν έχει να κάνει με τους Αγανακτισμένους του Συντάγματος. Επίσης έπεσες στην περίπτωση μιας και προσωπικά έχω γράψει για τους φασίστες στο Σύνταγμα αλλά και ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκω ήταν ο μόνος που δεν τους ανέχτηκε και το έδειξε στην πράξη. Οπότε μην βιάζεσαι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s