Aναδημοσίευση από    athens indymedia:

***

Κείμενο που μοιράστηκε στην Πάτρα. Παρέμβαση σε λαϊκές αγορές.

Mπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, όμως το κράτος και τα πιστά του σκυλιά δεν παύουν ούτε μια στιγμή να μας υπενθυμίζουν ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε 4 από τα πολλά γεγονότα που καταγράφηκαν το τελευταίο δεκαήμερο.

4 Αυγούστου ξεκινάει μια κολοσιαία αστυνομική επιχείρηση υπό την κωδική ονομασία ΄΄Ξένιος Ζευς΄΄. Το κράτος επιστρατεύει μια πανστρατιά από ένοπλους πραιτωριανούς με σκοπό να ΄΄καθαρίσει΄΄ το κέντρο της Αθήνας από τα πλήθη των εξαθλιωμένων μεταναστών. Ο τραγικός απολογισμός του σύγχρονου Apartheid (μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο) είναι 7.361 προσαγωγές μεταναστών εκ των οποίων 1.596 που δεν έχουν χαρτιά συλλαμβάνονται και μεταφέρονται να στοιβαχτούν στα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης (Αμυγδαλέζα, σχολές αστυνομίας Ξάνθη και Κομοτηνή). Την ίδια μέρα, με πρόφαση την εγκληματικότητα, ξεκινάνε συγκρούσεις στο Αιτωλικό μεταξύ ντόπιων ελλήνων κατοίκων και Ρομά. Οι ντόπιοι  υπό το «αδιάφορο» βλέμμα των μπάτσων στήνουν πογκρόμ εναντίων των Ρομά. Στο πλευρό τους σπεύδει ο νεο-ναζι βουλευτής Μπαρμπαρούσης, με αποκορύφωμα την Τετάρτη 08-08 50 κάτοικοι μαζί με φασίστες επιτίθενται στον καταυλισμό με παλούκια και σιδερολοστούς τραυματίζοντας κόσμο και γκρεμίζοντας παραπήγματα. Σε αυτό το πλαίσιο βρήκε ευκαιρία και ο δήμαρχος Μεσολογγίου διέταξε το γκρέμισμα του εκεί καταυλισμού των Ρομά. Παράλληλα στην Πάτρα, κάτοικοι του Ρίου μαζί με νεοναζί της Χρυσής Αυγής αποκλείουν τα διόδια του Ρίου στις 05/08 ζητώντας την απομάκρυνση των Ρομά που είχαν καταλήσει κάτω από την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Στις 10/08, με κοινή επιχείρηση Δήμου και Αστυνομίας υπό την παρουσία της Χρυσής Αυγής κατεδαφίζονται τα παραπήγματα τους και εκδιώχνονται από την περιοχή. Και φτάνουμε στα ξημερώματα της Κυριακής 12/08 όπου ένας 19χρονος Ιρακινός δολοφονείται με πολλαπλές μαχαιριές στην οδό Αναξαγόρα, στο κέντρο της Αθήνας, από μια ομάδα πέντε φασιστών οι οποίοι επέβαιναν σε μηχανάκια και είχαν προηγουμένως επιτεθεί και σε άλλους αλλοδαπούς στην ίδια περιοχή.

Με αφορμή τον ΄΄Ξένιο Δία΄΄ και τη δολοφονία του Ιρακινού μετανάστη, το κράτος διαμέσου του Υπουργού Δημόσιας τάξης, Δένδια, κατέδειξε με σαφήνεια την θέση του που δεν είναι άλλη απ αυτή των ίσων αποστάσεων. Αυτό μας εξοργίζει αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δεν περιμέναμε. Μας είχε προετοιμάσει εξάλλου πριν λίγο καιρό και η ΔΗ.ΜΑΡ με την εξίσωση όλων των μορφών βίας. Το κράτος δηλαδή υπόσχεται στους πολίτες του τάξη και ασφάλεια την ίδια στιγμή που αβαντάρει τις ρατσιστικές πρακτικές της νεοναζιστικής συμμορίας Χρυσή Αυγή δείχνοντας ανοχή ή και κάλυψη σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών και Ρομά. Η επιλογή της 4ης Αυγούστου (ημερομηνία έναρξης της δικτατορίας του Μεταξά το 1936) αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους ορθώνουν ανάστημα ή σκέφτονται να το κάνουν απέναντι στην εξαθλίωση και τη μιζέρια. Ακόμα, οι δυο πρώτες βδομάδες του Αυγούστου είναι η περίοδος που ο ΄΄λαός΄΄ κάνει τα μπάνια του. Περίοδος δηλαδή στην οποία οι κοινωνικές αντιστάσεις μειώνονται δραματικά εξασφαλίζοντας έτσι το ελάχιστο πολιτικό κόστος και αντιδράσεις.

Το πιο σημαντικό όμως αυτής της περιόδου είναι η εξαγγελία για ακόμα μια φορά νέων μέτρων. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, εφεδρείες, απολύσεις, αποκρατικοποιήσεις και άλλα ωραία. Είναι προφανές ότι το κράτος και τα αφεντικά προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση φορτώνοντας την στις πλάτες μας, ενώ ταυτόχρονα στρέφουν την προσοχή μας προς τους μετανάστες.

Τι είναι όμως αυτή η κρίση για την οποία ακούμε καθημερινά; Κρίσεις στην ιστορία του καπιταλισμού έχουν συμβεί πολλές φορές (π.χ. 1929). Είναι η αδυναμία των αφεντικών για συνέχιση της κερδοφορίας τους με το υπάρχον εργατικό μοντέλο. Η όλο και πιο εντατική εκμετάλλευση της εργασίας έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερους. Παράλληλα με την χρήση των τεχνολογιών έχουμε αύξηση της παραγωγής. Έτσι φτάνουμε στην αντίφαση της υπερπαραγωγής προϊόντων αλλά και ταυτόχρονα της μειωμένης κατανάλωσης τους (αφού οι μισθοί μειώνονται και η ανεργία αυξάνεται) με αποτέλεσμα τα αφεντικά να μη βγάζουν το  αναμενόμενο κέρδος. Για να καθυστερήσουν την εμφάνιση των κρίσεων προωθούν τον δανεισμό, ο οποίος είναι δέσμευση μελλοντικής εργασίας η οποία όμως δε θα συμβεί εξαιτίας της τάσης του συστήματος για αύξηση της ανεργίας. Κατά την εμφάνιση λοιπόν της κρίσης τα αφεντικά μέσα από το κράτος προσπαθούν να μειώσουν το κόστος της εργασίας (μισθοί, συντάξεις), να δημιουργήσουν νέες αγορές για το ιδιωτικό κεφάλαιο (αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποίηση παιδείας, υγείας, ασφάλισης) και μεταφορά του χρέους των επιχειρήσεων και τραπεζών σε δημόσιο χρέος και από εκεί σε χρέος που πρέπει να πληρώσουμε εμείς με φόρους, υποτίμηση της εργασίας και της ζωής μας. Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα το οποίο τα αφεντικά, το κράτος, τα media και οι φασίστες αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Για αυτό το λόγο στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα το οποίο προβάλλεται είναι αυτό των μεταναστών. Ανακάλυψαν όλοι τον υπαίτιο για όλα τα προβλήματα. Οι μετανάστες λένε πως φταίνε για την κατάρρευση του συστήματος υγείας τη στιγμή που γίνονται συνεχώς απολύσεις γιατρών, μειώσεις στους μισθούς τους και μειώσεις στις δαπάνες για την υγεία. Οι μετανάστες λένε μας κλέβουν τις δουλειές λες και το όνειρο όλων είναι να δουλεύουν στα φανάρια. Δεν λέει κανένας όμως πόσο πλούτισαν τα μικρά και μεγάλα αφεντικά από την εκμετάλλευση των μεταναστών, οι οποίοι με το να είναι παράνομοι είναι σε μεγαλύτερο βαθμό εκμεταλλεύσιμοι. Η εκμετάλλευση και η συνεχής υποτίμηση της εργασίας των ντόπιων και των μεταναστών είναι η κοινή τους συνθήκη. Συνεπακόλουθα η εγκληματικότητα δεν είναι ζήτημα φυλής ούτε εθνικότητας. Είναι θέμα φτώχειας και εξαθλίωσης την οποία ο καπιταλισμός δημιουργεί και συντηρεί.

 Η ένταση του ρατσιστικού λόγου και πρακτικών κινείται στη λογική του διαίρει και βασίλευε. Ο «δράκος» της Πάρου ήταν η κατάλληλη αφορμή για το κράτος για να στήσει το ιδεολογικό του παιχνίδι. Ο βιαστής είναι πακιστανός άρα όλοι οι πακιστανοί είναι βιαστές άρα έξω οι ξένοι. Ο λόγος του κράτους γίνεται εξόφθαλμα φασιστικός αποδίδοντας την ευθύνη για μια συμπεριφορά σε έναν ολόκληρο λαό. Δηλαδή όταν κάποιοι έλληνες βιάζουν τότε όλοι οι έλληνες είναι βιαστές; Χωρίζοντας το κράτος τους καταπιεζόμενους σε ντόπιους μετανάστες διαιρεί κοινωνικά κομμάτια με σκοπό να τους επιβληθεί ευκολότερα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι έχοντας γονατίσει την κοινωνία σπεύδει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να μετατοπίσει το πεδίο της συζήτησης από αυτήν που πραγματικά είναι (μείωση μισθών, συντάξεων, εργασιακή εφεδρεία, εξαθλίωση ανθρώπων κτλ) διαβλέποντας ότι οι συνθήκες ζωής που έχει δημιουργήσει οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη.

Είναι προφανές ότι το κράτος δείχνει τα δόντια του αρχίζοντας την επίθεση στους πιο αδύναμους και προειδοποιώντας οποιοδήποτε κοινωνικό κομμάτι θέλει να αντισταθεί ότι θα είναι αμείλικτο απέναντι του. Μηδενική ανοχή στη βία, στην αντίσταση. Η απάντηση έχει δοθεί ήδη προς κάθε κατεύθυνση και είναι ότι όποιος πάει αντίθετα στα βάρβαρα σχέδια τους θα διώκεται. Θέλουν μια αποστηρωμένη κοινωνία με σκυμένο το κεφάλι, τρομοκρατημένη που απλά θα υπακούει και θα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην φτωχοποίηση και μόνη της επιλογή θα είναι η αυτοκτονία. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε αυτή την παγίδα που στήνει το κράτος και να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στις πρακτικές του (ρατσιστική βία, πογκρόμ, τρομοκράτηση εργαζομένων, σπάσιμο της απεργίας στη Χαλυβουργία) αλλά και στην ιδεολογική πλατφόρμα που πάει να περάσει μέσω των βίαιων πρακτικών του προκειμένου να φοβήσει και να νιώσουμε ανήμποροι και σαστισμένοι απέναντι του.

Η άρχουσα τάξη παρουσιάζει ότι οι λύσεις είναι μονόδρομες και περνάνε μέσα από το υπάρχον σύστημα το οποίο στηρίζοντας το θα εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες για την επιβίωση αλλά και την ζωή. Εδώ όμως υπάρχει κάτι το αντιφατικό. Το ίδιο σύστημα που μας οδηγεί σε συνθήκες κανιβαλισμού, προφανώς δεν θα φροντίσει για την ζωή και την επιβίωση μας. Ας μην ψάχνουμε τον μεσσία σε αυτούς που εδώ και αιώνες πατάνε τα κουφάρια μας για να συντηρηθούν. Η ατομική και κοινωνική απελευθέρωση βασίζεται στις δυνάμεις μας. Άδεια κτίρια είναι εκεί έξω, έτοιμα να καλύψουν τις στεγαστικές μας ανάγκες. Πάμε να απαλλοτριώσουμε τα σούπερ μάρκετ, που τα ράφια τους είναι γεμάτα από το μόχθο μας. Η παραγωγή των προϊόντων είναι δικιά μας και δεν θα την αφήσουμε  να την διαχειρίζονται άλλο οι χρόνιοι εκμεταλλευτές μας. Βιτρίνες πολυεθνικών μοστράρουν είδη ενδυμασίας που δημιουργήθηκαν απο ανήλικα παιδιά κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας όπου τα χαμηλά μεροκάματα έγιναν οι πολυτέλειες των αφεντάδων που η δίψα τους για πλούτο δε λογαριάζει τη δικιά σου για ζωή. Μέσα απο λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών ας αρχίσουμε να δημιουργούμε αυτο-οργανωμένες δομές και να χτίσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης που θα είναι ικανό να κατασπαράξει όποιον μας εμποδίσει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Μέσα από σκληρές απεργίες διαρκείας να μπλοκάρουμε την παραγωγή για να κόψουμε την κερδοφορία των αφεντικών και μέσα απο αντι-ιεραρχικές δομές ας ανακαταλάβουμε τους χώρους εργασίας μας. Παράλληλα πρέπει να αρχίσουμε να επαναπροσδιορίζουμε τομείς της εργασίας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος. Ας δούμε στα μάτια επιτέλους το ποιος είναι ο αληθινός μας εχθρός. Δηλαδή το κράτος, το κεφάλαιο και τα φασιστικά τους σκυλιά και όχι τον γείτονα και εκμεταλλευόμενο σαν εμάς μετανάστη ο οποίος είναι θύμα του βάρβαρου αυτού συστήματος. Η σύγκρουση με τους εξουσιαστές όμως, κακά τα ψέματα, είναι αναπόφευκτη αλλά μέσα από τη συσπείρωση μας με όπλο την αλληλεγγύη και το πάθος μας για ελευθερία να καταφέρουμε να νικήσουμε και να πάρουμε πίσω ότι μας κλέψανε. Ας ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις και τους φόβους μας και ας αποκτήσουμε τη δύναμη που πηγάζει από τη θέληση για ζωή, ξεπερνώντας την κατάσταση φυτοζωίας στην οποία μας καταδικάζουν.

                                                                                       Ⓐ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s