αναδημοσίευση από το ιστολόγιο

 Η ΚΑΛΥΒΑ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ:

***

Του Μιχάλη Μιχελή

Πέρασαν 19 μήνες από τότε. Το ημερολόγιο έγραφε 11 Μαρτίου του 2011. Η ιαπωνική κυβέρνηση, μπροστά στις βιβλικές εικόνες της καταστροφής που προκάλεσε το τσουνάμι, διατάσσει την εκκένωση της περιοχής, 15 χιλιόμετρα γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Μέσα στη βιασύνη τους, οι κάτοικοι παίρνουν γρήγορα ότι μπορούν να κουβαλήσουν εύκολα. Τους είχαν διαβεβαιώσει, ότι θα επιστρέψουν σύντομα στις περιουσίες τους. Στην πρεμούρα εκείνων των ωρών αφήνουν πίσω έρμα τα ζώα τους…

 

Ο καιρός περνάει κι όσο μακραίνει ο χρόνος, η επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους, μοιάζει πλέον μακρινό όνειρο. Αρκετά από τα εγκαταλειμμένα ζώα πέθαναν από την ασιτία, κλεισμένα μέσα στις μάντρες των σπιτιών και στους στάβλους (συνημμένες φωτογραφίες). Κάποιοι τολμούν και σπάζουν με κίνδυνο της ζωής τους την απαγόρευση. Δεν αντέχουν να θυμούνται, ότι άφησαν πίσω απροστάτευτα τα κατοικίδια ζώα, ότι τα ζωντανά τους δεν έχουν να φάνε. Κουβαλούν ξηρά τροφή,  σκορπίζοντας την γύρω από τα σπίτια τους, για να τη βρουν εκείνα τα ζώα, που ξεπέρασαν τους φράχτες και τριγυρνούν πέρα δώθε αδέσποτα.

 

Ένας απ’ αυτούς τους,  είναι ο 54χρονος Ναότο Ματσουμούρα, που επιμένει να ζει εκεί μέσα στην επικίνδυνη ζώνη, μαζί με τα ζωντανά της περιοχής (συνημμένη φωτογραφία).

 

 

Αυτόν το σιωπηλό ήρωα, συνάντησε ο φωτογράφος ακτιβιστής Αντόνιο Πανιότα (συνημμένη φωτογραφία).

 

Ο Πανιότα δεν είναι πρωτάρης σε τέτοιες αποστολές. Το 1999 είχε σπάσει την απαγορευτική ζώνη, γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στην  Τοκαϊμούρα(που είχε γίνει επίσης ένα πυρηνικό ατύχημα), ανέβηκε στο φράκτη κι ύστερα στο νοσοκομείο κι  έβγαλε τις αποκαλυπτικές του φωτογραφίες (συνημμένες φωτογραφίες).

 

 

Όπως σημειώνει ο εν λόγω φωτογράφος, στην περιοχή του Φουκουσίμα πήγα βράδυ με τα πόδια, για να περάσω τα μπλόκα της αστυνομίας. Την ημέρα έρχονται που και πού διάφοροι ντόπιοι από μακριά, για να ψάξουν τα σπίτια τους, να πάρουν ένα ενθύμιο. Με συγκλόνισε η εικόνα των αδέσποτων ζώων (συνημμένες φωτογραφίες), που τριγυρνούν μέσα στην πόλη για να βρουν τροφή και νερό.

 

Το πιο ενδιαφέρον όμως της όλης ιστορίας, είναι οι εγκαταλειμμένες στρουθοκάμηλοι (συνημμένη φωτογραφία).

 

Τις είχαν προσλάβει οι ιδιοκτήτες (Tepco) του πυρηνικού εργοστασίου της «Φουκουσίμα Ντάι-ίτσι», για ν’ αποδείξουν, ότι μπορεί η πανίδα να συμβιώσει με την πυρηνική ενέργεια. Τις τάιζαν από το γρασίδι του εργοστασίου και τις είχαν ως μασκότ της συμφιλίωσης, ανάμεσα στην τεχνολογία και τη φύση. Τώρα αφού μερικές εξοντώθηκαν, οι υπόλοιπες το έσκασαν και ψάχνουν να βρουν το δρόμο της διαφυγής!

Μιχάλης Μιχελής

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s