Οπτικοποιημένη έκδοση της ανάρτησης που είχα αναδημοσιεύσει παλιότερα από το freeinquiry.gr.  Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Η εικονιζόμενη σημαία ήταν τής East India Company (1700). Aποτελείτο αρχικά από έξη κόκκινες και πέντε λευκές οριζόντιες λωρίδες, που αργότερα μειώθηκαν σε πέντε και τέσσερις αντίστοιχα. Ο σταυρός επάνω αριστερά είναι τού Αγίου Γεωργίου και συμβολίζει το Βασίλειο τής Αγγλίας. Η σημειολογική πλευρά τής επιλογής τής μορφής τής σύγχρονης ελληνικής σημαίας, που έγινε από τον εκφραστή τής αγγλικής πολιτικής, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ήταν η ανάδειξη τής χώρας -πριν ακόμη απελευθερωθεί από τους οθωμανούς- σε προτεκτοράτο των Άγγλων…

δείτε το βίντεο: 

Ένα σχόλιο »

  1. Ο/Η Sraosha (@Sraosha_) λέει:

    Τρία σημεία:

    α) οι ριγέ σημαίες έγιναν πάρα πολύ δημοφιλείς εξαιτίας της αμερικανικής επανάστασης. Ενδεχομένως οι ρίγες της Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών έφτασαν στη γαλανόλευκη μέσω αστερόεσσας, συμβόλου κατά της ‘τυραννίας’.

    β) το θέμα της ακριβούς απόχρωσης της ελληνικής σημαίας έχει γίνει πινγκ-πονγκ εδώ και ενάμισυ αιώνα. Σε γενικές γραμμές ισχύουν όσα λες. με την κατάργηση της μοναρχίας το 1974 άρχισε να σκουραίνει σταδιακά το μπλε.

    γ) οι σημαίες εκφράζουν συλλογικότητες, όπως και οι διάφοροι ύμνοι (εθνικοί, ποδοσφαιρικοί, επαναστατικοί, κομματικοί κτλ). Στην περίπτωση των εθνικών σημαιών, η κριτική πρέπει να αφορά τη συλλογικότητα που συμβολίζεται, το τελετουργικό που — ουσιαστικά — δίνει έμφαση στο κράτος-έθνος (ή στο κράτος γενικότερα, όρα και τη φασιστικής εμπνεύσεως χειρονομία των αμερικάνων να βάζουν το δεξί χέρι στην καρδιά κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, τον ‘όρκο της σημαίας’΄τους κτλ) και στο πώς χρησιμοποιεί το κράτος τη σημαία και άλλα σύμβολα για να επιβάλει τη συμμόρφωση, την υποταγή και την ‘πειθαρχία’.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s