5--6-thumb-large

Το κείμενο μοιράστηκε εχθές ατην ΕΡΤ και κυκλοφορεί στα social media :

***

Την Τρίτη 11 Ιουνίου, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του κράτους έκτακτης ανάγκης και της γενικευμένης επίθεσης κράτους και κεφαλαίου στο σύνολο της εργατικής τάξης, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ και να απολύσει 2.656 εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να καταλάβουν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και να συνεχίσουν τη ροή του προγράμματος όπως πριν…
Από την πρώτη ημέρα της κινητοποίησης το προαύλιο της ΕΡΤ αλλά και το τηλεοπτικό της πρόγραμμα αποτέλεσαν ένα πεδίο κομματικής και συνδικαλιστικής διαμεσολάβησης. Ξεπλύθηκαν γραφειοκράτες συνδικαλιστές, κάποιοι από τους οποίους ξεπούλησαν πολύ πρόσφατα πλειοψηφίες εργαζομένων που ήθελαν να απεργήσουν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν τον προεκλογικό τους αγώνα αντιμετωπίζοντας για μία ακόμα φορά τους ανθρώπους ως πρόβατα. Αντί ο χώρος της ΕΡΤ να γίνει κέντρο αγώνα, έξω ήταν κέντρο διασκέδασης και μέσα κέντρο διερχομένων συνδικαλιστών, κομματαρχών, διανοουμένων, αφεντικών και περσόνων του θεάματος. …

Ειδικά σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της κατειλημμένης ΕΡΤ, στα πλαίσια του διεκδικούμενου από τους εργαζόμενούς της δημοκρατικού πλουραλισμού προβάλλονταν όλες οι μερίδες της αστικής τάξης ενώ συγχρόνως δινόταν ελάχιστος χρόνος στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες. Ιδού μερικά κραυγαλέα παραδείγματα: Σε συζήτηση για την αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση δεν καλέστηκαν εκπαιδευτικοί αλλά ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής (Κουμέντος) ο οποίος προωθούσε ανάλογες απολύσεις στον χώρο της εκπαίδευσης όπως αυτές που εφαρμόστηκαν στους ίδιους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Επίσης, στην κατειλημμένη ΕΡΤ παρήλασαν ως προσκεκλημένοι διάφοροι δημοσιογράφοι που μετά τη θητεία τους στη δημόσια τηλεόραση διέπρεψαν ως στελέχη και αφεντικά στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Έτσι θαυμάσαμε τον Νίκο Χατζηνικολάου, πρωτοπόρο της απεργοσπασίας στα ΜΜΕ, ενώ δεν δόθηκε χρόνος σε απολυμένους των ΜΜΕ για να παρουσιάσουν τα προβλήματά τους. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να απολαύσουμε τον κύριο Τζήμερο, γνωστό υπέρμαχο της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης κάποιος κόσμος αποφάσισε να αυτοοργανώσει τον αγώνα του. Έτσι δημιουργήθηκε η ανοιχτή συνέλευση με τόπο συνάντησης το πάρκινγκ της ΕΡΤ. Η συνέλευση αποτέλεσε σημείο συνάντησης εκατοντάδων ανθρώπων, ανθρώπων που θέλουν να προωθήσουν την οργάνωση του αγώνα από τα κάτω, που επιθυμούν να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της βάσης της ΕΡΤ, ανθρώπων που ξέρουν ότι για να προχωρήσουμε χρειάζεται η σύνδεση των επί μέρους αγώνων και η υπέρβαση των διαχωρισμών.

Η ανοιχτή συνέλευση συνάντησε ένα μάλλον εχθρικό περιβάλλον: Το μπροστινό προαύλιο γεμάτο κομματικές και εθνικοπατριωτικές σημαίες συνοδεία συνεχούς μουσικού προγράμματος για πάσης φύσεως θεατές. Η πρόσβαση στο εσωτερικό του κτιρίου της κατάληψης απαγορευμένη με περιφρούρηση, και από κομματικούς (βλέπε ΠΑΜΕ και ΕΠΑΜ), σε ρόλο πόρτας νυχτερινού μαγαζιού. Η επαφή και η συνεργασία/συνδιαμόρφωση με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ελάχιστη έως μηδαμινή.

Η συνέλευση από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να έρθει σε επαφή με όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους απαιτώντας συγχρόνως να συνδιαμορφώσει το πρόγραμμα που εκπέμπεται από την κατειλημμένη ΕΡΤ. Ανταπόκριση δεν υπήρξε παρά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις εργαζομένων που θέλησαν να συμμετάσχουν στη συνέλευση τοποθετούμενοι όμως σε ατομική βάση και όχι εκπροσωπώντας κάποια συνέλευση εργαζομένων της ΕΡΤ.

Η ανοιχτή συνέλευση ζητούσε τη συνδιαμόρφωση της ροής του προγράμματος της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου της ΕΡΤ από τους εργαζόμενους και την ανοιχτή συνέλευση, τη σύνδεση της ΕΡΤ με τους τοπικούς και διεθνείς κοινωνικούς αγώνες, τα κινήματα, τα δίκτυα αλληλεγγύης, τις συλλογικότητες, τα σωματεία βάσης εργαζομένων και ανέργων. Ζητούσε επίσης την άμεση δημιουργία και διατήρηση σχέσεων επικοινωνίας μεταξύ της ανοιχτής συνέλευσης και των εργαζομένων της ΕΡΤ. Καλούσε, τέλος, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να τοποθετηθούν για τη στάση τους σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωνε προσωρινά την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση των εργαζομένων.

Στην 3η συνεχόμενη ανοιχτή συνέλευση, την Κυριακή 16/6, μας προτάθηκε από εργαζόμενους της ΕΡΤ να συστήσει η ανοιχτή συνέλευση μια δεκαμελή επιτροπή η οποία θα συναντούσε μια αντίστοιχη επιτροπή της ΕΡΤ για τη συνδιαμόρφωση του προγράμματος αλλά και για να μεταφερθεί στους εργαζόμενους το σύνολο των αιτημάτων της συνέλευσης. Προς έκπληξη της επιτροπής της ανοιχτής συνέλευσης βρεθήκαμε για μία ακόμα φορά αντιμέτωποι με δύο εργαζόμενους που εξέφραζαν τις προσωπικές τους απόψεις και όχι αποφάσεις κάποιου συλλογικού σώματος.

Ήταν πλέον σαφές ότι έχουμε μπροστά μας έναν τοίχο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν ούτε τον προϋπάρχοντα καπιταλιστικό καταμερισμό εργασίας, ούτε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ούτε την ανάθεση. Δεν έχουν πάρει τον αγώνα στα χέρια τους. Η αλληλεγγύη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία και όταν γίνεται μονόπλευρα απλώς κάποια στιγμή σβήνει. Από την εμπειρία μας και τη συμμετοχή μας στους αγώνες έχουμε την πεποίθηση ότι εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι μπορούν να αυτοοργανώσουν τον κοινό τους αγώνα κι αυτό επιδιώκουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουν πολλά και γρήγορα βήματα.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε μεγάλο βαθμό ετεροκαθοριστήκαμε από την προσμονή μιας εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ απέναντι στις προτάσεις μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην περάσουμε σε πιο δυναμικές δράσεις που θα αναδείκνυαν και θα πραγματοποιούσαν τις απόψεις, τις προτάσεις ακόμα και τις ειλημμένες αποφάσεις μας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να έχουμε αντιδράσει πιο δυναμικά όταν μάθαμε ότι η Στάη κάνει εκπομπή με τον Νταλάρα και τα αφεντικά των απεργοσπαστικών μηχανισμών ή θα μπορούσαμε να έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που θα επιδίωκε συστηματικά τη συνεχή επαφή με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Κατά τη γνώμη μας, τα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί ο χρόνος τελειώνει είναι τα εξής:

Να δημιουργηθεί κοινή συνέλευση εργαζομένων της ΕΡΤ και αλληλέγγυων.
Να ανοίξουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ το κτίριο στους αλληλέγγυους και να οικειοποιηθούν από κοινού τα μέσα παραγωγής και επικοινωνίας.
Να συγκροτηθεί περιφρούρηση ενάντια στις δυνάμεις καταστολής (και όχι ενάντια στους αλληλέγγυους όπως γίνεται μέχρι τώρα).
Να γίνει από κοινού διαμόρφωση του προγράμματος που εκπέμπεται από την κατειλημμένη ΕΡΤ.
Να γίνει άμεση σύνδεση του αγώνα στην ΕΡΤ με τους εγχώριους και διεθνείς κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Οι αγώνες τους να γίνουν δικοί μας και ο δικός μας αγώνας δικός τους.

Τίποτα δεν τελείωσε, ο αγώνας συνεχίζεται.

Πρωτοβουλία αλληλέγγυων από την ανοιχτή συνέλευση

***

Advertisements

One response »

  1. Ο/Η ατομο που συμμετεχει στη συνελευση λέει:

    Ενημερωτικά πάντως το εν λόγω κείμενο γράφτηκε απο άτομα που αποχώρησαν απο τη συνέλευση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s