Και όμως, οι οικονομικές αντιθέσεις μεταξύ εργασίας και κεφάλαιου -που πολλές φορές κρύβονται από τις κουρτίνες του θεάματος- εμφανίζονται ξαφνικά στο προσκήνιο της επικαιρότητας εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

Ας είνα καλά οι καπιταλιστές και τα κέρδη τους. Μπροστά σε αυτά δε λογαριάζουν τίποτα, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς να εμφανίζεται γυμνός ξανά και ξανά. Φέτος όλα δείχνουν πως έξω από την τελετή απονομής των Όσκαρ, θα χτυπάει η πραγματική καρδιά του Χόλλυγουντ, ως αυτό που είναι. Δηλαδή σαν μιας βιομηχανίας. Η εργαζόμενοι στη βιομηχανία των ειδικών εφφέ ετοιμάζουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις και τα λουκέτα που διαδέχονται το ένα μετά το άλλο.

Και όμως ακόμα και οι εταιρίες δεινόσαυροι της βιομηχανίας του Χόλλ υγουντ πνευματικών δικαιωμάτων τη πατάνε από καμιά φορά…από τους εργαζόμενους…
Λόγω του outsourcing που κάνουν τα μεγάλα στούντιο σε ότι αφορά το post production των ταινιών ( ειδικα εφφέ, ηχητικά εφφέ και mastering ) η βιομηχανία των ειδικών εφφέ έχει αρχίσει και καταρρέει στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ήδη έχουν κλείσει 21 μεγάλες εταιρίες οι οποίες χρεωκόπησαν και που ήταν υπεύθυνες για οσκαρικά blockbuster με τζίρους δισεκατομμυρίων. Έκλεισε η εταιρία που έφτιαξε τα εφφέ της «Ζωή του Πι», η εταιρία που έφτιαξε τα εφφέ του Τιτανικού, ενώ ακόμα και μεγαθήρια όπως η Dreamworks έχουν κάνει απολύσεις (η Dreamworks 360 εργαζόμενους από την αρχή του 2013). Mιλάμε για τους ανθρώπους στην εργασία των οποίων βασίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των blockbusters.
Η απάντηση των εργαζομένων ετοιμάζεται να δοθεί έξω από την τελετή των Όσκαρ , όπου για φέτος διοργανώνονται διαδηλώσεις από τους περίπου 9.000 εργαζόμενους των ειδικών εφφέ. Μέχρι τώρα ήταν προνομιούχοι στο χώρο τους και δεν είχαν συνδικάτο μιας και οι περισσότεροι είχαν ατομικές συμβάσεις εργασίας και αναμασούσαν τους διάφορους μύθους περι «στελεχών της εταιρίας» περί της «οικογένειας εταιρίας» και άλλα τέτοια καπιταλιστικά. Φυσικά αυτά τα προνόμια άρχισαν να εξανεμίζονται στην εποχή του διαδικτύου, μιας και πλέον τα ειδικά εφφέ μπορούσαν να κατασκευάζονται στο εξωτερικό από εταιρίες που επιδοτούνταν η εργασία από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους και να αποστέλονται στα μεγάλα στούντιο μέσω δικτύου χωρίς καμιά καθυστέρηση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα αφεντικά ( H Μotion Picture Association of America, MPAA) να κάνουν ότι θέλουν, μιας και πρόκειται για μια από τις πλέον ισχυρές ομαδοποιήσεις των αφεντικών στις ΗΠΑ και ένα από τα πιο ισχυρά lobby στην Ουάσιγκτον.
Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που προσπαθούν να φιμώσουν εδώ και χρόνια το διαδίκτυο με συμφωνίες όπως η SOPA, που έχουν στείλει κόσμο φυλακή για τα πνευματικά δικαιώματα και έχουν προσπαθήσει να κλείσουν το The Pirate Bay. Μιλάμε για τους κύριους χρηματοδότες προεκλογικών εκστρατειών των περισσότερων κυβερνητών στις ΗΠΑ, όπως και των Μπους, Ομπάμα.

daverand

Ο κύριος που βλέπετε είναι ο Dave Rand, R&H senior FX artist για το blockbuster «Η ζωή του Πί» που έβγαλε εκατομμύρια. Διαδηλώνει άνεργος .

Και όμως τα αφεντικά φαίνεται πως την πατάνε νομικά μέσω των ίδιων των επιχειρημάτων τους. Δικηγόροι εργαζομένων ανακάλυψαν πριν από δύο εβδομάδες μια παράγραφο στη νομική χαρτούρα υποθέσων για τη πειρατεία που είχε κινήσει η ίδια η MPAA , η οποία χαρακτηρίζει τα ηλεκτρονικώς διακινούμενα έργα ως εμπορεύματα που υπόκεινται στις διακρατικές συμφωνίες για τις εισαγωγές-εξαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι οι εργάτες στη βιομηχανία των ειδικών εφφέ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια τα επιχειρήματα της MPAA κατά της πειρατίας , ως δικά τους με σκοπό να χτυπήσουν τη τακτική του εταιρικού outsourcing. Αν αυτό ισχύσει για το παραγόμενο έργο τους, σημαίνει ότι οι εταιρίες θα πρέπει να πληρώνουν φόρους για να στέλνουν τα ειδικά εφφέ στο εξωτερικό, εξανεμίζωντας έτσι το περιθώριο κέρδους που έχουν από αυτή τη πρακτική.
Είναι ενδιαφέρουσα η εποχή που ζούμε.. Το Θέαμα εξανεμίζεται κάποιες φορές και το Κεφάλαιο φάινεται γυμνό, με όλες τις αντιφάσεις του. Όπως και η Εργασία.

Προς το παρόν… αλληλεγγύη στον Darth Vader.

ΠΗΓΕΣ :  PANDO.COM   VFXGUIDE

scott-1024x670

outsourced-1024x598 studios1-1024x680studios1-1024x680moviepostersstudios2-1024x685scott-1024x670

Ένα σχόλιο »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s