Το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Φιλοσοφικής άνοιξε με κατάληψη στο χώρο της Φιλοσοφικής Ζωγράφου την περασμένη Δευτέρα με σκοπό να γίνει ελεύθερος κοινωνικός χώρος μέσα στη σχολή. Μετά από τέσσερις μέρες πολύ επιτυχημένης λειτουργίας και μετά την απόφαση της συνέλευσης να απορρίψει το αίτημα της Κοσμητείας για εκκένωση του χώρου, η επιστασία του ιδρύματος αποφάσισε να εισβάλλει στο χώρο. Ακολουθεί το κείμενο της πρωτοβουλίας.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Τη Δευτέρα 24/2/2014, ύστερα από συνεχόμενες ανοιχτές συνελεύσεις και από τις αντίστοιχες αποφάσεις που πάρθηκαν, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα συλλογικό υποκείμενο και να καταλάβουμε την αίθουσα 421 για τη δημιουργία του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Φιλοσοφικής. Ύστερα από 4 ημέρες λειτουργίας και ενώ το εγχείρημα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους φοιτητές της σχολής, η κοσμητεία και ορισμένα μέλη των ΔΕΠ εισέβαλαν στο χώρο του κυλικείου, κατάσχεσαν τα πράγματα που υπήρχαν μέσα σε αυτό και μας απαγόρευσαν την είσοδο. Ακολούθησε, βέβαια, και η άρνηση παράδοσης των πραγμάτων που βρήκαν μέσα στο κυλικείο, με πρόφαση την προάσπιση της ασφάλειας και παρόμοιες γελοίες δικαιολογίες.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και πληθαίνουν τα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα σε σχολές και γειτονιές. Προτάσσοντας την οριζοντιότητα και την αυτοοργάνωση αποτελούν αντιπαράδειγμα στον κυρίαρχο τρόπο οργάνωσης της καθημερινότητας και των κοινωνικών σχέσεων. Δείχνουν ότι η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να παραμείνει σε ρόλο θεατή, αλλά τολμά να οικειοποιηθεί ξανά από την αρχή το δημόσιο χώρο και χρόνο προχωρώντας πέρα απ’ την απλή διεκδίκηση αιτημάτων στην από τα κάτω δημιουργία νέων όρων συμβίωσης και οργάνωσης των ζωών μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την εντατική κρατική καταστολή και την απροκάλυπτη βία που δέχονται, αυτά τα εγχειρήματα συνεχίζουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, φανερώνοντας την τεράστια κοινωνική δυναμική η οποία έχει απελευθερωθεί μέσα από αυτά. Συγκεκριμένα μέσα στα πανεπιστήμια, τέτοιοι χώροι έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση με το στείρο πνεύμα του ακαδημαϊσμού και της εντατικοποίησης που προάγεται μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Ποτέ δεν υπήρξαν, φυσικά, αυταπάτες από τη μεριά μας ότι η κοσμητεία και κάθε γραφειοκρατική δομή θα ήταν σε θέση να αντιληφθεί τη σημασία και τους σκοπούς ενός ελεύθερου αυτοδιαχειριζόμενου χώρου. Άλλωστε, από την πρώτη κιόλας μέρα της κατάληψης με ανακοίνωσή της μας έδειξε τις διαθέσεις της σχολιάζοντας ακόμη και το εργασιακό καθεστώς (!!) του αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου. Κάτι τέτοιο, βέβαια, αποτελεί μέγιστη ειρωνεία αν αναλογιστεί κανείς ότι η ίδια τρέφει και τρέφεται από την ύπαρξη εργολαβιών για την κάλυψη των αναγκών του “δημόσιου” κατά τ’ άλλα ιδρύματος. Εμείς σαν υποκείμενα βρισκόμασταν εξαρχής στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων (καθαρίστριες κλπ.), τόσο σε καθημερινό επίπεδο, όσο και στους αγώνες τους, επομένως δεν αποδεχόμαστε και καταγγέλλουμε τις υποκριτικές νουθεσίες της κοσμητείας, η οποία καθημερινά συμπράττει και συναλλάσσεται με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κακά τα ψέματα, όλοι/ες ξέρουμε τι εστί εργολαβία και ποιες είναι οι συνέπειές της για τους/τις εργαζόμενους/ες: επισφαλείς συμβάσεις εργασίας, χαμηλοί μισθοί, απουσία βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, συνεχής εργοδοτικός εκβιασμός.

Η κοσμητεία, η οποία όπως ισχυρίζεται κατέβαλε “κάθε δυνατή προσπάθεια, με εξαντλητικό διάλογο, για λήξη της κατάληψης”, απροκάλυπτα μας δήλωσε ότι οι εργολαβίες όχι μόνο δεν είναι εχθροί του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά μέσω της χρηματοδότησης που παρέχουν σε αυτό συνεισφέρουν στην κάλυψη των αναγκών των ίδιων των φοιτητών/τριών. Αυτό ακριβώς εξηγεί και την υποκινούμενη από τους εργολάβους των ιδιωτικών κυλικείων εκκένωση του χώρου.

Από τη μεριά μας καταγγέλλουμε τη στάση της κοσμητείας και των ακαδημαϊκών γραφειοκρατικών μηχανισμών και δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και κοινωνικής δραστηριοποίησης στο χώρο του πανεπιστημίου και παντού. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να ανοίξουμε ρωγμές ελευθερίας στο άδειο κέλυφος της νομιμότητας και της κανονικότητας και να διαμορφώσουμε τις κοινές και συλλογικές μας απαντήσεις.

Τώρα που τα ξεφτισμένα νοήματα που συγκροτούσαν τη ζωή μας καταρρέουν, διαμορφώνουμε όλες και όλοι μαζί την καθημερινότητα που θέλουμε και όχι αυτή που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Καταδικάζουμε την καταστολή, την ιεραρχία και τη γραφειοκρατία απ’ όπου κι αν προέρχονται και χτίζουμε τον κόσμο που θέλουμε μέσα στον κόσμο που θέλουμε να καταστρέψουμε.

ΥΓ. Όσον αφορά στο φαιδρό και γελοίο άρθρο της καθεστωτικής φυλλάδας “Καθημερινή”, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι η “υπερσύγχρονη αίθουσα του ΕΚΠΑ” παρότι ήταν πολύ ψηλά στις λίστες ζήτησης της ΝΑSA και του αμερικανικού Πενταγώνου, δυστυχώς έπεσε στα χέρια “μικρής ομάδας αναρχοαυτόνομων” η οποία επιλέγει να χρηματοδοτεί εγκληματική οργάνωση που εδρεύει στις Σκουριές.

Κάλεσμα για διαμαρτυρία έξω από την κοσμητεία (αιθ.306) την Πέμπτη 6/3/2014 στις 12:00.
Ανοιχτή συνέλευση Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Φιλοσοφικής μετά τη διαμαρτυρία στην 821.

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Φιλοσοφικής, 4/3/2014
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s