Αναδημοσίευση από athensindymedia

***

Rist_Pipilotti_Mercy-Garden_2014_hp-772x462

Όταν ο  Guardian δημοσίευσε την είδηση για τις σχέσεις που η  Biennale του Sydney (BOS) διατηρούσε με την εταιρεία που διαχειρίζεται το κέντρο κρατουμένων Transfield Services,  ο πρόεδρος της Transfield Holdings,  Luca Belgiorno-Nettis, παραιτήθηκε από την θέση του σαν πρόεδρου της Μπιενάλε του Σύδνεϋ αναγνωρίζοντας και υποκύπτοντας στο μαζικό μποϋκοτάζ που του έκαναν οι καλλιτέχνες.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, ενώ ηTransfield και η BOS έχουν πλέον διακόψει επισήμως τους δεσμούς αναμεταξύ τους, η  Transfield όμως παραμένει μια βασική χορηγός της Ορχήστρας Δωματίου του Σύδνεϋ και ο Luca Belgiorno-Nettis παραμένει στην καρέκλα του ως προέδρου της. Η επ ‘αόριστον κράτηση «παράνομων» μεταναστών, είναι μεγάλη επιχείρηση και οι συμβάσεις που απορρέουν προς όφελος της  Transfield έχουν ήδη αποφέρει το  επιβλητικό ποσό των $ 215 εκατομμυρίων μέσα σε μόλις δώδεκα μήνες, δηλαδή για την κατασκευή των φραχτών, την τοποθέτηση σκηνών, και για την απασχόληση των  φρουρών που επιτηρούν τις εκατοντάδες των ευάλωτων προσφύγων που κρατούνται στην τροπική ζέστη του κέντρου κράτησης  Ναουρού ενός πρώην ορυχείου φωσφορικού άλατος που μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

art-757677142-620x349

Για πρώτη φορά, μία εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για την παροχή των φυλάκων που ευθύνονται για τους συχνούς ξυλοδαρμούς των μεταναστών και ταυτόχρονα θα είναι εκείνη που θα παρέχει τους κοινωνικούς λειτουργούς που καθαρίζουν μετά τα τραύματα τους. Ο Στρατός της Σωτηρίας έχει χάσει τη σύμβασή του για να τρέξει τις υπηρεσίες πρόνοιας για το Ναουρού και η Transfield έχει επιλεγεί για να τους αντικαταστήσει.

Αυτή η «υπερήφανη» εταιρεία του Σύδνεϋ είναι πλέον σε θέση να διαχειρίζεται  κάθε πτυχή της υπηρεσίας κράτησης μεταναστών – τα πάντα, από τα υποβαθμισμένα καταλύματα στα υποβαθμισμένα τρόφιμα και τους ανθρωποφύλακες όλα παρέχονται απευθείας  από την Transfield Services!  Αλλά είναι όλα αυτά μια καλή αιτία, τα βασανιστήρια των προσφύγων χρηματοδοτούν την τέχνη και τον πολιτισμό για να εμπλουτίσουν τη ζωή του Σύδνεϋ και των πλουσιότερων κατοίκων της! Η Transfield έχει μπλεχτεί στην καλλιτεχνική σκηνή του Σύδνεϋ σχεδόν τόσο βαθιά όπως έχει μπλεχτεί στην καταστροφή της ζωής των ανθρώπων που αναζητούν μια ελπίδα ζωής.

 

036189-nauru

 

 

Από την ίδρυσή της το 1973, η Μπιενάλε του Σίδνεϋ έχει γίνει το πιο διάσημο εικαστικό γεγονός στο αυστραλιανό ημερολόγιο. Συμπεριλαμβάνεται στις 200 πιο εξέχουσες διεθνείς εκδηλώσεις ενώ η επιρροή κι η φήμη της συγκρίνεται με αυτή της Βενετίας, και αυτό το έκανε για όλους εμάς ο ιδρυτής της Transfield, Franco Belgiorno-Nettis που είναι επίσης ιδρυτής και της Μπιενάλε του Σίδνεϋ.

images

Για 41 χρόνια η Μπιενάλε του Σίδνεϊ ήταν το κεντρικό στοιχείο της αυτοκρατορίας τεχνών της Transfield. Η Transfield Holdings υλοποιεί ένα «πρόγραμμα ενοικίασης έργων τέχνης» εκμισθώνοντας  έργα από την πανάκριβη ιδιωτική συλλογή της. Η τέχνη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την εν λόγω εταιρεία. Δεν είναι μόνο το ξέπλυμα χρημάτων μέσο του πολιτισμού (αν και η αξία της ως πολιτισμικό πλυντήριο είναι εκτεταμένη). Η τέχνη, για την Transfield, είναι σχέση,  κύρους και  νομιμότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο χώρος διεξαγωγής των εκδηλώσεων της Μπιενάλε περιλαμβάνει τις ιδιωτικές κατοικίες των διευθυντών  και  στελεχών της εταιρείας. Είναι για αυτούς τους λόγους που ένας δάσκαλος τέχνης της Sydney Arts,  ο Matthew Kiem, έχει προωθήσει  την πρόσκληση για μποϊκοτάζ της Μπιενάλε του Σύδνεϋ.

 

Αν η τέχνη σημαίνει τόσα για την Transfield όπως οι διαχειριστές της θέλουν να δείχνουν, ένα μποϊκοτάζ της τέχνης της εν λόγω εταιρείας θα μπορούσε τουλάχιστον να ενοχλήσει όσους εμπλέκονται στην εταιρική διευκόλυνση της ανθρώπινης δυστυχίας. Τουλάχιστον, ένα δημόσιο μποϊκοτάζ της Μπιενάλε του Σίδνεϊ θα μπορούσε να υπονομεύσει την διαδικασία πολιτιστικού πλυντηρίου που η Transfield χρησιμοποιεί για να ωραιοποιήσει την εικόνα της, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει για την καταστροφή της ανθρώπινης ζωής.

***

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s