Η δική μας ψήφος θα δοθεί στο δρόμο και στους ταξικούς αγώνες

όποιος ψηφίσει και δεν προετοιμάσει την κοινωνική επανάσταση είναι για εμάς βλαβερός, αλλά το ίδιο βλαβερός είναι και όποιος απόσχει από τις εκλογές και δεν προετοιμάσει την κοινωνική επανάσταση…

 Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι

Αυτή η φράση του Ντουρρούτι έχει μια σημασία που πηγαίνει πέρα από τη συγκεκριμένη στρατηγική την οποία εξυπηρετούσε την ιστορική στιγμή που ειπώθηκε: θυμίζει, σε κάθε περίπτωση, ότι οι εκλογές είναι μια ελάσσονος σημασίας διαδικασία στην ταξική πάλη. Όσο προβληματικό είναι να αναμένει η εργατική τάξη νίκες ή πραγματικές αλλαγές συσχετισμών μέσα από τις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού, άλλο τόσο προβληματικό είναι να θεωρεί την αποχή από τις εκλογές καθαυτό επαναστατική πράξη, που απαντά από μόνη της στις ανισομέρειες του κοινωνικού συστήματος.

Η αποχή από μόνη της είναι κενό γράμμα, η αποχή από τις εκλογές που μεταφράζεται σε αποχή από την ενασχόληση με τα κοινά, η αποχή που γεμίζει τις τρέντι καφετέριες είναι εξίσου επικίνδυνη για μας με την πίστη στην κοινοβουλευτική – αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η ταξική πάλη και η επαναστατική διαδικασία οφείλουν να πολεμούν τις ψευδαισθήσεις που πλασάρει στην κοινωνία η αστική τάξη, ψευδαισθήσεις οι οποίες απομακρύνουν τις εργαζόμενες μάζες από την ταξική πάλη και την ιδέα της ανατροπής του καπιταλισμού και της δημιουργίας μιας ελεύθερης αταξικής κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις ανισότητες, τους διαχωρισμούς και την εκμετάλλευση.

Οι εκλογές σαν διαδικασία (όπως και η αστική δημοκρατία εξάλλου), πέρα από την αποτυχία τους σε σχέση με τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, είναι βλαβερές τόσο για τον συνολικό αγώνα όσο και για τις καθημερινές μάχες που έχει να δώσει η κοινωνία ενάντια στην εκμετάλλευσή της. Έχουμε δει και στο παρελθόν το εργατικό κίνημα να χάνει τους στόχους του, παρασυρμένο από τα κόμματα και τις οργανώσεις της αριστεράς και να ασχολείται με τις εθνικές, τις δημοτικές-περιφεριακές εκλογές ή τις ευρωεκλογές. Αυτή τη μάστιγα οφείλουμε να την καταπολεμήσουμε. Οφείλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο σε όλα τα λαϊκά στρώματα πως η σωτηρία τους δεν θα έρθει από τις τάδε ή τις δείνα διαφορετικές πολιτικές εντός του Καπιταλισμού (όπως δεν θα έρθει απ’ τον ουρανό), αλλά από την ίδια την κατάργηση αυτού του καταπιεστικού συστήματος. Οφείλουμε να κερδίζουμε καθημερινά σε εργαζόμενους που θα ξυπνούν απ’ την ύπνωση της – χαμένης πλέον – ευμάρειας, την ψευδαίσθηση ενός «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο» και την πίστη στην έννοια της Δημοκρατίας γενικά και αυθαίρετα. Να κερδίζουμε δηλαδή σε εργαζόμενους που θα αποκτούν την ταξική συνείδηση, θα οργανώνουν τις δυνάμεις τους πέρα από κόμματα και πολιτικές οργανώσεις και θα εργάζονται από κοινού για την ανατροπή του ισχύοντος συστήματος.

Απέναντι στην αστική δημοκρατία του καπιταλισμού θα προτάξουμε την άμεση δημοκρατία του ελευθεριακού κομμουνισμού. Απέναντι στα ευρωκοινοβούλια θα προτάξουμε την διεθνή οργάνωση των εργαζομένων. Απέναντι στους δήμους και τις περιφέρειες θα αντιπαραβάλουμε την ιδέα του φεντεραλισμού και τις κοινωνικές κομμούνες. Απέναντι στις πολιτικές μάχες για την επικράτηση της μιας ή της άλλης πολιτικής ιδεολογίας θα αντιπαραθέσουμε την ταξική πάλη και την κοινωνική επανάσταση. Για το ταξικό κίνημα και την εργατική τάξη δεν υπάρχουν ρόλοι, επιλογές ή διαφορετικοί δρόμοι, υπάρχει μόνο ο ιστορικός ρόλος της επανάστασης που θα οδηγήσει στην αταξική κοινωνία. Στην άγρια επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον μας  τ’ αφεντικά και οι πολιτικοί τους υπηρέτες (όλων των αποχρώσεων) οφείλουμε να απαντήσουμε με την όξυνση του αγώνα και την νίκη μας στον ταξικό πόλεμο που μαίνεται.

Ο αγώνας ενάντια στη φτώχεια, στην εκμετάλλευση, στους κάθε είδους διαχωρισμούς (φυλετικούς, εθνικούς, σεξουαλικούς κλπ), όπως και ενάντια στο φασισμό, δεν κερδίζεται μέσα από εκλογές και πολιτικά συστήματα που εξυπηρετούν ακριβώς αυτό, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Ο φασισμός και ο εθνικισμός είναι εξίσου επιλογές του κεφαλαίου και της εκμεταλλεύτριας τάξης, γεννιούνται και ζουν μέσα στην αστική δημοκρατία. Για την εργατική τάξη και τις παραγωγικές δυνάμεις οποιαδήποτε μετατόπιση προς την πολιτική πάλη έναντι της ταξικής είναι ολίσθημα προς το ρεφορμισμό και τα ολισθήματα προς το ρεφορμισμό οδηγούν στην αντεπανάσταση. Εμείς χρωστάμε στους εαυτούς μας να μείνουμε προσηλωμένοι στην δική μας υπόθεση.

– Καμία συμμετοχή στο τσίρκο των εκλογών.

– Η υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης, δεν μπορεί παρά να είναι έργο της ίδιας της τάξης.

– Εμπρός για την οργάνωση της εργατικής τάξης και την κοινωνική επανάσταση

– Ούτε εκλογικός, ούτε εθνικός, ο δικός μας πόλεμος είναι ταξικός

 

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

Τοπική Ένωση θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s