Αναδημοσίευση από το blog   Άνεργοι Δημοσιογράφοι

***

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων αναγκάστηκε να εκδώσει δήλωση για τις συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η οργάνωση εκδίδει μια τέτοια δήλωση κι αυτό δείχνει την ντροπιαστική για τη χώρα κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές. Η Επιτροπή δηλώνει αγανακτισμένη, επειδή η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται στις συστάσεις για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές, καθώς και στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών. Η περίπτωση της Ελλάδας παρουσιάζεται ως ξεχωριστή στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης.

Όπως γράφει το enet, η Επιτροπή αναφέρει ότι από το 1993 που επισκέφθηκε για πρώτη φορά φυλακές και κρατητήρια στην Ελλάδα μέχρι και την πρόσφατη επίσκεψη της τον Ιανουάριο του 2011, η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών αντί να βελτιώνεται, γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη.

«Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που μας έδωσαν οι ελληνικές αρχές στην τελευταία μας επίσκεψη ήταν αναξιόπιστα», τονίζει η Επιτροπή και αναφέρει ότι:

«Οι παράνομοι αλλοδαποί στοιβάζονται, για βδομάδες ή και μήνες, σε χώρους που δεν έχουν επαρκή εξαερισμό και φωτισμό καθώς και συνθήκες στοιχειώδους υγιεινής. Σε όλα σχεδόν τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, κρατούνται μαζί άνδρες, γυναίκες και ανήλικα παιδιά».

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές είναι κατάφωρα αντίθετες προς τις διατάξεις που απαγορεύουν την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, με κυρίαρχη διαπίστωση την «αποθήκευση κρατουμένων» στις φυλακές Κορυδαλλού και Δομοκού.

Με τη δήλωση της Επιτροπής καλούνται οι ελληνικές αρχές να αναγνωρίσουν ότι το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, δεν είναι σε θέση να προσφέρει συνθήκες ασφάλειας και προστασίας των κρατουμένων.

 

***

Ένα σχόλιο »

  1. Ο/Η ilica kanani (@Ilica168) λέει:

    Kalo 8a htan na paroun kapia kainourgia metra kai pio an8ropina se aftous tous an8ropous ekei mesa !!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s