Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να γράψω για ένα αυτοκόλλητο που είχα δει στο οποίο περιγραφόταν η λίστα με κάποια από τα σημάδια τα οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι δείχνουν τη τροπή ενός κράτους σε φασιστικό καθεστώς.

Η λίστα έχει καταρτηθεί από την ομάδα Syracuse Cultural Workers .

Ίσως κάποιοι πουν ότι πλέον είναι αργά για μια τέτοια λίστα και αυτά τα ξέρουν.

Πότε όμως δεν είναι αργά για να κατανοούμε καλύτερα το φασισμό. 

Για πάμε λοιπόν :  …

1.  Δυνατός και συνεχιζόμενος εθνικισμός.

Εθνική Ελλάδας – Γαλάζια Στρατιά, Ολυμπιονίκες και «ελληνικό dna», ΣΕΓΑΣ, τουρκοφάγοι, ανώτερος αρχαίος πολιτισμός, προγονοπληξία, Ομάδα Έψιλον, Μεγάλη Ιδέα,»Η Μακεδονία είναι Ελληνική»,»όταν εμείς είχαμε πολιτισμό…», «Μολών Λαβέ», περικεφαλαίες, μαίανδροι κτλ..

2. Περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Βασανισμοί σε αστυνομικά τμήματα, ζαρτινιέρες, στημένες κατηγορίες από μπάτσους, ενοχοποίηση υπόπτων και κατηγορούμενων χωρίς να έχουν δικαστεί από Μ.Μ.Ε., κατηγορίες και διωγμοί οροθετικών γυναικών για πολιτικές σκοπιμότητες, δίκες παρωδία αναρχικών, καταστολή διαδηλώσεων  κτλ.

3. Στοχοποίηση εχθρών / αποδιοπομπαίων τράγων ως ενός ενοποιητικού σκοπού

Στοχοποίηση μεταναστών από Μ.Μ.Ε. και πολιτικές ηγεσίες με αφορμή διάφορα περιστατικά. Περίπτωση απεργίας πείνας 300μεταναστών(Υπατία), περίπτωση δολοφονίας Καντάρη, περίπτωση κακοποίησης 15χρονης στη Πάρο, δαιμονοποίηση αναρχικών, διαδηλωτών, Ρομά. Ακροδεξιές θεωρίες του «εσωτερικού εχθρού» ( antinews.gr,Φάηλος Κρανιδιώτης,πατριωτικές πολιτοφυλακές,συνομωσιολογία,απειλές από διεθνείς συνωμοσίες,ψευδή ρεπορτάζ για την «Νέα Τάξη»,υποτιθέμενες δηλώσεις Κίσσινγκερ, Μασόνοι,αεροψεκασμοί,Λιακόπουλος,300 Έλληνες)κτλ.

4.  Υπεροχή του στρατού

Φασιστικά συνθήματα ΟΥΚ στις παρελάσεις, μαθητικές παρελάσεις από κοινού με στρατιωτικά τμήματα, υποχρεωτική στράτευση, στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας(ΜΑΤ,ΔΕΛΤΑ,ΔΙΑΣ), δημοφιλή στρατιωτικά/παραστρατιωτικά ιστολόγια ακροδεξιάς προπαγάνδας (defence.net,eglimatikotita.gr)

5. Καλπάζων σεξισμός

Περιοδικά lifestyle, Θέμος Αναστασιάδης και live εμπόριο λευκής σαρκός, trafficking(«κωλόμπαρα» επαρχίας,), πορνοπελάτες άντρες , παρουσιάστριες γυναίκες εμπορεύματα, «αυτές είναι πουτάνες οι άντρες παρασύρονται», «αν δεν πηδηχτείς δεν κάνεις καριέρα»κτλ.

6. Ελεγχόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Mega,ANT1, Espresso, Σόμπολος,ΕΣΗΕΑ,Μπόμπολας,Αλαφούζος,Λαμπράκης,τοπικά ΜΜΕ ελεγχόμενα από τοπικούς επιχειρηματίες προσκείμενα στην ακροδεξιά/Χρυσή Αυγή, μυστικά κονδύλια, γραφεία τύπου κτλ

7. Εμμονή με την εθνική ασφάλεια

Απειλή από τα Ανατολικά, εταιρείες όπλων, εξοπλισμοί,μίζες,εμπλεκόμενοι στρατιωτικοί με το στρατιωτικοβιομηχανικό λόμπι, «θα τους φάμε», «Οι Τούρκοι μας καίνε τα δάση», περισσότερες δικαιοδοσίες στην ΕΥΠ, τρομονόμοι, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθεστώς εξαίρεσης κτλ

8. Διαπλοκή Κράτους και Εκκλησίας

Βατοπέδι,Εφραίμ, μονές που διεκδικούν δάση, χρυσόβουλα από την Τουρκοκρατία, εμπλοκή στην εξωτερική πολιτική(λαοσυνάξεις για Μακεδονία), Βαβίλης, «επίσημη θρησκεία του Ελληνικού Κράτους», πολιτικές δηλώσεις, Χούντα και ακροδεξιοί, εικόνες στα σχολεία και προσευχές πριν το μάθημα, θεωρία ιστορικής συνέχειας από την αρχαιότητα μέχρι τώρα, θεολογικές σχολές, παπάδες και Χρυσή Αυγή κτλ

9. Προστασία της δύναμης των εταιριών

Τραπεζικό κατεστημένο/λόμπι, Μπόμπολας, Μεταλλεία Χρυσού,Κερατέα, Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες,εφοπλιστικό λόμπι,κατασκευές αυτοκινητόδρομων, πριμοδότηση αυτοκίνησης και ΚΤΕΛ, απαξίωση σιδηροδρομικού δικτύου, Αττική Οδός, Δήμος Αθηναίων και εκδηλώσεις εταιρειών στο Σύνταγμα, The Mall, resort και all inclusive τουρισμός, «είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια στην εταιρεία», vodafone, υποκλοπές, πνευματικά δικαιώματα, πολυεθνικές ,ΑΕΠΙ κτλ

10. Καταστολή της εργασιακής δύναμης

Απαξίωση των συνδικαλιστικών αγώνων, εργατοπατέρες, κομματικός και όχι φεντεραλιστικός συνδικαλισμός, ΓΣΕΕ, απολύσεις, αντεργατική νομοθεσία, ιδιωτικός τομέας, ανασφάλιστοι, εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, υπόθεση Κούνεβα, υποαμοιβόμενοι, εργοδοτική τρομοκρατία, επισφαλής εργασία, μνημόνια κτλ

11. Περιφρόνηση για τους διανοούμενους και τις τέχνες

Κλίκες του εκδοτικού χώρου, κλίκες των μεγαλοηθοποιών/εργοδοτών/ιδιοκτητών εταιριών παραγωγής, κόψιμο χρηματοδοτήσεων υπουργείου Πολιτισμού, εταιριοποίηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, διανοούμενοι στο πλευρό της εξουσίας και Μ.Μ.Ε., απειλές σε καλλιτέχνες από φασίστες, παπάδες και Ναζί, κρατική ή ακροδεξιά λογοκρισία, «έλεγχος» των θεατρικών παραστάσεων από εθνικιστές και παπάδες κτλ

12. Εμμονή με το έγκλημα και τη τιμωρία

Εκπομπές για την «εγκληματικότητα», φασιστοεπιτροπές κατοίκων μετατρέπονται σε τηλεαστέρες, eglimatikotita.gr, makelio.gr, σχόλια για λυντσαρίσματα σε site και σε τηλεοπτικές εκπομπές, ρεπορτάζ εγκληματικότητας δραματοποιημένα, προσπάθεια επαναφοράς της θανατικής καταδίκης από την ακροδεξιά/Νεοναζί, απαξίωση κοινωνιολόγων ψυχοθεραπευτών, μέθοδοι gut feeling πρώτης αντίδρασης από τα ΜΜΕ, χρησιμοποίηση της εγκληματικότητας για πολιτικά οφέλη-αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, διασπορά ψευδών ειδήσεων από ακροδεξιούς σε διαδίκτυο και αλλού για υποτιθέμενα άγρια εγκλήματα από μετανάστες με θύματα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

13. Καλπάζουσα ευνοιοκρατία και διαφθορά

Εδώ βαριέμαι και να γράψω, τι να πρωτοαναφέρει κανείς για την ελληνική περίπτωση

14. Εκλογές Νοθείας

Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί την αντιπροσωπευτική δημοκρατία με εκλεγμένους αντιπρόσωπους(σε blοg αναρχικού βρίσκεσαι 😛 ), αλλά από μόνος του ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου είναι μια θεσμοποιημένη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

Βέβαια υπάρχουν και άλλου είδους εκλογικές νοθείες που ακόμα δεν έχουμε δει…οπότε εδώ ίσως ερωτηματικό..


 Και τώρα ας αναλογισθούμε..

Τι μας αποτρέπει  να οργανωθούμε σε συνδικάτα και σωματεία βάσης έξω από εργατοπατέρες και ηγεσίες

Τι μας αποτρέπει από τα να επιδιώξουμε να μην λογοκρίνονται καλλιτεχνικά έργα

Τι μας αποτρέπει να μιλάμε ανοικτά για το γεγονός ότι δεν γουστάρουμε τον εθνικισμό και το στρατό τους

Tι μας αποτρέπει να μαχόμαστε για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας

Τι μας αποτρέπει να παρεμβαίνουμε,να φωνάζουμε, να βιντεοσκοπούμε και να δημοσιεύουμε περιπτώσεις που μπροστά μας η αστυνομία βασανίζει ανθρώπους

Τι μας εμποδίζει να δείχνουμε αλληλεγγύη σε όποιον διώκεται από το Κράτος για τα πολιτικά του πιστεύω ή για αυτό που είναι, πιστεύει και αγωνίζεται

Τι μας εμποδίζει να στείλουμε στο διάολό τους, τους παπάδες και τη μπίζνα τους

Τι μας εμποδίζει να συμμετέχουμε σε μορφές αντίστασης για οικολογικά θέματα

……….

Ο φόβος της καταστολής. Αλλά και η αναπαραγωγή διάφορων νοοτροπιών ιδιώτευσης που προέρχονται από δεκαετίες ιδεολογικής επικράτησης του καπιταλισμού

Αυτός ο φόβος και αυτές οι νοοτροπίες μόνο με οργάνωση/συλλογικοποίηση αντιμετωπίζονται.

Οργανωνόμαστε γιατί ζούμε σε ένα φασιστικό καθεστώς που ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωση του Κεφαλαίου και του Κρατικού μηχανισμού εξουσίας/κυριαρχίας.

Και αυτό το καθεστώς στοχεύει εμάς.

 risingagalaxy

υ.γ  Μετά από όλα αυτά ακόμα πέφτουν από τα σύννεφα με τον Mιχαλολιάκο ε;

Ένα σχόλιο »

  1. Ο/Η Anoylla λέει:

    Ένα απόσπασμα από την Ιστορία (κωμικοτραγική) τον Νεοελληνικού Κράτους όπου «καταγράφει την ιστορία της Ελλάδας από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους το 1830 έως και την πτώση της χούντας».

    Ας μάθουμε επιτέλους να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους και να μην παραποιούμε την ιστορία μας. Ο ελληνικός λαός, στην πλειοψηφία του, αγάπησε το Μεταξά. Όπως και οι Ιταλοί που αγάπησαν το Μουσολίνι, όπως και ο Γερμανοί που αγάπησαν το Χίτλερ, όπως και οι Ισπανοί που αγάπησαν το Φράνκο. Ο φασισμός είναι λαϊκισμός -και κάθε λαϊκισμός είναι φασισμός κατά βάση και κατ’ ουσία.

    Ο φασισμός δεν αγαπά το μεγάλο κεφάλαιο (εκτός από το πάρα πολύ μεγάλο που τον γεννάει) και λατρεύει το μικρομεσαίο.
    Ο φασισμός είναι κοινωνικό καθεστώς σπέσιαλ για μικροαστούς. Όχι για αστούς, ούτε για προλετάριους. Οι αστοί και οι προλετάριοι βρέθηκαν αντίπαλοι του εξ αρχής. Και δεδομένου ότι στη λεγόμενη αστική κοινωνία δεν κυριαρχούν οι αστοί αλλά οι μικροαστοί, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την απήχηση που είχαν στο λαό τα φασιστικά καθεστώτα.

    Άλλωστε, οι στολές, οι παρελάσεις, οι λαμπαδηδρομίες, τα κολοσσιαία θεάματα αρένας, τα συνθήματα, το προγονικό μεγαλείο απ’ το οποίο ο χάλιας μικροαστός αντλεί δύναμη για να υποφέρει την ασημαντότητα του, όλα αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν τέλεια όλοι οι φασίστες δικτάτορες. Και τα πλήθη ουρλιάζουν «ζήτω! Είσαι ο μπαμπάς μας»! Ο χάλιας μικροαστός πάντα έχει ανάγκη από έναν σούπερ πατέρα του έθνους, που να τον προστατεύει απ’ τους παμφάγους καπιταλιστές, αλλά και από τους κομουνιστές που απειλούν το όνειρο του για ένα πέρασμα στην «ανώτερη τάξη».

    Κάθε μικροαστός ονειρεύεται τον αστό που ζεσταίνει μέσα του, που τον μεγαλώνει στο θερμοκήπιο της μεγάλης ελπίδας για ένα πέρασμα στην «ανώτερη τάξη». Κάθε ψιλικατζής ονειρεύεται ένα σούπερ μάρκετ. Και επειδή το όνειρο για μερικούς πραγματοποιείται, όλοι οι χάχες πιστεύουν πως θα βγει αληθινό και γι αυτούς. Δεν έχει σημασία που οι περισσότεροι πεθαίνουν φτωχοί. Σημασία έχει που ο καπιταλισμός τους επιτρέπει να ονειρεύονται το δικό τους πλούτο. Και ο φασισμός, που είναι η ακραία μορφή καπιταλισμού, είναι μια εγγύηση για τη διατήρηση του ονείρου για ένα πέρασμα στην «ανώτερη τάξη».

    Το Φολκσβάγκεν (το Λαϊκό Όχημα) είναι δημιούργημα του Χίτλερ.
    Αλλά υπάρχει ακόμα. Και ο αγκυλωτός σταυρός (η σβάστικα), αυτό το εκπληκτικής ψυχολογικής αποτελεσματικότητας λαϊκό σύμβολο, που δίνει φτερά στο σταυρό και τον κάνει να γυρίζει και να αλέθει, θα δώσει και στο χριστιανισμό τη δυναμική που του λείπει.

    Τώρα πια δεν είναι αμαρτία να σκοτώνει ο καλός χριστιανός. Και ο Μεταξάς, όπως και ο Μουσολίνι άλλωστε, ξέρουν καλά τι κάνουν όταν υιοθετούν σα σύμβολο το διπλό πέλεκυ. Που κόβει κεφάλια και από τα δεξιά και από τ’ αριστερά.

    Κάτω απ’ αυτές τις ιδιάζουσες στο φασισμό συνθήκες ψυχολογίας της μάζας, και με το πρόσθετο πραγματικό κίνητρο της απειλής της περιουσίας απ’ τον κατακτητή που, βέβαια, δεν κατακτά μια χώρα για να κάνει περίπατο υπό το σεληνόφως στις ακρογιαλιές αλλά για να επωφεληθεί υλικά, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Έλληνες έτρεξαν με τέτοια προθυμία στο μέτωπο και πολέμησαν τόσο καλά τους Ιταλούς.

    Όχι όμως και τους Γερμανούς. Που είχαν ισχυρότερα σύμβολα, ισχυρότερα κίνητρα και κυρίως ισχυρότερη μικροαστική τάξη απ’ αυτή των μεσογειακών λαών. Που ακόμα και τον πόλεμο τον αντιλαμβάνονται σαν λαϊκή γιορτή.

  2. Ο/Η yiannisf λέει:

    Δημιουργήθηκε προσφάτως petition για παραπομπή μελών ΧΑ στην δικαιοσύνη ->>> ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΤΕ: http://www.avaaz.org/en/petition/Investigate_the_Golden_Dawn_neoNazi_Party_of_Greece/

  3. Reblogged this on Οξύ and commented:
    Φέρτε ένα σύννεφο να πέσουμε παρέα.

  4. Ο/Η stratosbg λέει:

    Reblogged this on ahairlessape.

  5. Ο/Η γ. λέει:

    Αν και το κείμενο είναι εξαιρετικό, είναι -κατά τη γνώμη μου – «απαλό». Ο εκφασισμός της ελληνικής «κοινωνίας» είναι μία διαδικασία αργή αλλά σταθερή πυ καλά κρατεί εδω και 180 περίπου χρόνια καθώς το νεοσύστατο τότε κρατίδιο έπεσε πλήρως στα χέρια κοτζαμπάσηδων, αρματωλών, κλεφτών, εκκλησίας, τσιφλικάδων. Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός ούτε πέρασε ούτε ακούμπησε, πολεμήθηκε λυσσαλέα από όλα τα ντόπια -κυρίως- συμφέροντα και αυτό το έκτρωμα που βλέπουμε τώρα, είναι μέρος της….παράδοσης, εξ ίσου με τους καλαματιανούς και τα τσάμικα. (η λέξη «κοινωνία» πιο πάνω, ειναι σε εισαγωγικά γιατί απλά ποτέ οι έλληνες δεν συνέθεσαν Κοινωνία. Ανέκαθεν ήμασταν ένα «μάτσο» κατακερματισμένες ομάδες μικρότερων ή μεγαλύτερων συμφερόντων όπου το «γενικό καλό» ήταν (και είναι) άγνωστη έννοια.
    (εξαιρετικό blog- δεν έχει σημασία αν είμαι ή όχι του «χώρου»)

  6. Ο/Η metaretriever2 λέει:

    Reblogged this on metaretriever2 and commented:
    Ο φασισμός βρίσκεται παντού και είναι δύσκολο να πολεμηθεί γιατί κρύβεται στα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου.
    Η παιδεία και η υγειής κοινωνικότητα μπορούν να τον εκμηδενίσουν.

  7. Ο/Η ilesxi λέει:

    Δεν έχεις άδικο σε όλα αυτά. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι αυτή η γενική εικόνα, με κάποιες διαφορές, θα μπορούσε να παρουσιαστεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου και σχεδόν διαχρονικά. Όμως αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή (και όχι πάντοτε) στην Ελλάδα (και όχι σε όλο τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο) έχουμε τέτοια άνοδο του φασισμού… Τα στοιχεία που περιγράφεις λειτουργούν σαφώς ως φιλόξενο περιβάλλον για τον φασισμό, φοβάμαι όμως ότι δεν αρκούν σαν αιτίες, ούτε σαν ενδείξεις.
    Θάνος

    • Ο/Η ilesxi λέει:

      Βασικά δεν είμαι σίγουρος, μπορεί να έχεις και δίκιο. Απλά προβληματίζομαι…
      Θάνος

      • Ο/Η Oblivion λέει:

        Τα περισσότερα όντως είναι χαρακτηριστικά όλων των κοινωνιών στον ύστερο καπιταλισμό. Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι η υποτίμηση της εργασίας. Μάλλον όχι υποτίμηση, γιατί η εργασία πρέπει να υποτιμηθεί και να καταργηθεί (από τους ίδιους τους εργάτες). Είναι αυξανόμενη μείωση της βιοποριστικής ικανότητας (όπου βιοποριστικής δεν αφορά μόνο την τροφή και το νερό). Αυτή είναι η φωτιά στο φιτίλι.

Σχολιάστε