Από καιρό ήθελα να ανεβάσω το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Εδώ και 2 δεκαετίες τουλάχιστον ακούμε τους γνωστούς μεγαλοδημοσιογράφους και τηλεαστέρες του πολιτικού συστήματος να μας λένε για τα «ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού», να γκρινιάζουν για τις καταλήψεις κτηρίων από φοιτητές και το πως αυτές δεν αφήνουν την πανεπιστημιακή κοινότητα να παράξει «έργο». Δυστυχώς για τη προπαγάνδα της αστικής τάξης και τα διάφορα παπαγαλάκια υπάρχει το διαδίκτυο (ακόμα τουλάχιστον) .

Σαν αφορμή στάθηκε η είδηση για την απόφαση του Πενεπιστημίου Θεσσαλίας να δίωξει τους εργολάβους καθαρισμού και να κρατήσει της καθαρίστριες

Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε κάπου στο 2003, παρουσιάζεται η κατάληψη και ο γενικότερος αγώνας που έκαναν οι φοιτητές του Harvard υπέρ των επιστατών και των καθαριστριών που δουλεύουν εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως είναι μεγάλης ηλικίας που δεν μπόρεσαν να έχουν μια αξιοπρεπή συνταξιοδότηση και αναγκάζονται να κάνουν 2 δουλειες για να επιβιώσουν.  Στην Αμερική είναι πλέον μια πραγματικότητα εδώ και χρόνια ενώ στην Ελλάδα θα το βρούμε μπροστά μας. Μια αντίστοιχη κατάληψη είχε γίνει στο Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη – αν θυμάμαι καλα- το 2009. Το σύστημα των εργολαβιών είναι μια στρατηγική επιλογή για τον νεοφιλελευθερισμό(καπιταλισμό). Ας μην ξεχνάμε ότι ακριβώς αυτή η πρακτική ήταν που οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα και οδηγεί στην άγρια εκμετάλευση χιλιάδες εργαζόμενους-ες σε τηλεφωνικά κέντρα, μεγάλες εταιρίες και αλλού.

Το Harvard είναι από τις πιο πλούσιες εταιρίες στο κόσμο. Το ότι οι άνθρωποι που καθαρίζουν τις εγκαταστάσεις του, δουλευουν σαν δούλοι υπό το καθεστώς απειλών, δεν είναι ακόμα μια περίπτωση «κακών» διαχειριστών καπιταλιστών. Είναι η ουσία του καπιταλιστικού συστήματος.

Την επόμενη φορά που κάποιος ανόητος ή αυταρχικός σας γκρινιάξει για τις καταλήψεις και τις διαμαρτυρίες πείτε του πως ακόμα και στο Harvard έχει γίνει κατάληψη και μάλιστα για να στηριχθούν μετανάστες εργαζόμενοι χωρίς χαρτιά. Αν καταλάβει καλώς. Αν δεν καταλάβει.. περαστικά του. Ο Σαμαράς , ο Άδωνης , ο Φαήλος και η Χρυσή Αυγή επεξεργάζονται τον κόσμο στον οποίο αυτός θα δουλεύει και την έβδομη δεκαετία της ζωής του για να τα βγάλει πέρα.

Δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο για να κάνω τον υποτιτλισμό στα ελληνικά, οπότε όποιος φίλος-η θέλει να ασχοληθεί ας το κάνει 🙂

 

3 responses »

  1. Ο/Η eleni λέει:

    Άλλο να κάνεις μια φορα και άλλο συνεχεια. Έχει πλέον αποδυναμωθει η σημασία της κατάληψης στη χώρα. Παλια ήταν μεγάλο γεγονός για την κοινωνια. Τώρα παιρνεις για απάντηση »Πάλι μάθημα χάνεται ε;΄΄ Πρέπει να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι. Στόχος να πάρεις με το μέρος σου την κοινωνια… Μετά θα έρθουν και οι υπολοιποι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s